Литекс представи официално Красимир Балъков като треньор на отбора. Тази сутрин наставникът изведе тима за първа тренировка на базата на ловчанлии в Ловеч. Както е известно, договорът на Бала е за две години, като той замени на поста Миодраг Йешич. Сърбинът пое Литекс месец и половина преди края на сезона, но договорът му не бе продължен.

"Имаше определено време, в което трябваше да проведем разговори с господин Ганчев и Стойчо Стоилов. Обсъдихме много въпроси. Както собственикът каза, стигнахме до заключението, че имаме много еднакво виждане за бъдещето на Литекс. Затова и подписах договор", започна Балъков пресконференцията.

"Ако мога да постигна това, което не е постигано последните години, ще бъде хубаво. Реалисти сме, но за Литекс е важно да участва в Европа. Това е основната цел. Всичко друго е добре дошло. Големи цели не можем да си поставяме. Искаме да побеждаваме във всеки мач. Докато противникът ни позволява и ние имаме силите, ще го правим."

"Познавам много добре играчите. Никъде не отивам без да съм информиран. Знаете колко млади момчета има тук, повечето са от школата. Моята задача е да продължа работата на моите колеги преди това и да допринеса за развитието им занапред. Така, че след време да се продадат повече играчи, не само един-двама."

"Аз съм немски възпитаник, държа много на дисциплината, коректността. Малко време имаме за работа преди първия официален мач, но ще изисквам от играчите да бъдат изцяло концентрирани по време на тренировки. Защото подготовката няма да бъде само физическа и тактичекса. За кратко време трябва да усвоим много неща."

"Нормално е да не си пожелаваш титлата в момента, след като през последните три години друг я печели. Във футбола всичко е възможно. Но не става да слагаме каруцата пред коня. Казах и на момчетата, че целта е във всеки мач да се играе за победа. Независимо срещу кого. Ако си изпълним целта, ще сме горе, в играта. След това вече ще гледаме какво става. Лудогорец не може да каже, че няма да играе за титлата. При нас нещата са много ясни и точни - класиране от първо до трето място. Много е важно да бъдем в Европа."

"Мисля, че на феновете ще им бъде интересно. Затова нека да дойдат. Тези, които са се чудили дали да гледат мачовете на тима, също са добре дошли."

Балъков, който в "А" група е води Черноморец (Бургас), коментира и решението на Българския футболен съюз да редуцира отборите в първенството.

"Преди 4-5 години казах, че намаляването на отборите ще бъде в плюс, защото има по-силни мачове, което помага за по-силно представяне в Европа. Доволен съм от развитието на българския футбол в момента, но при нас стават бавно.

В последната година, може би и тази година, ще бъде много интересно. Това е добре за всички. ще има много солидни мачове, в които трябва да показваме, че сме стабилни и готови за големите цели. От това по-добро не виждам. За всичко друго времето ще покаже", добави Бала.

Легендата коментира и трансфера на Симеон Славчев в бившия му клуб - Спортинг (Лисабон). Балъков изрази надежда повече момчета да последват неговия път.

"Провел съм няколко разговора с хора от обкръжението на Спортинг. Имам информация за Симеон. Стискам му палци, ще му помагам със съвети. Мисля, че е на правилно място. Познавам обстановката, работата. Всичко е много приятно за младите момчета. Надявам се да пробие, за да отвори вратата на други."