30 години отминаха от незабравимото американско лято, когато България стигна до 4-тото място на Световното първенство по футбол. На 16 юли в столичен хотел героите от САЩ ’94 ще се съберат. Един от тях – Красимир Балъков обяви още една голяма новина пред Дарик радио. Заедно ще създадат фондация „Национали 94“, която ще подпомага футболни хора и деца в неравностойно положение.

„Идеята е свързана с 30 години от американското лято 1994 година. Има една допълнителна идея, която ще я обявим сега. Правим фондация „Национали 94“. Идеята дойде след толкова много негативни случки, които се случиха с наши колеги. Последно с Петър Хубчев, засега е добре, да чукнем на дърво. Преди години държавата ни обеща, че ще ни даде подкрепа като пенсии. Нямаме такава, нищо не се случи. Фондацията ще я направим заради тези неща. Ако се наложи нещо по-сериозно да може да се финансира. Тя няма да е само за национални състезатели, но и за деца в неравностойно положение. Ще се опитаме да създадем нещо, което няма да остане с нас, а ще бъде поето от тези след нас“, каза Балъков в "Ники Кънчев Шоу".

„Това, което ние постигнахме, винаги ще се дискутира и ще е на преден план. Беше в един много важен момент за българското общество. Господ беше българин за всички. В тези тъмни времена имаше нужда от искрица светлина. Летвата е вдигната. Нека младите да се амбицират и да я постигнат, а защо и да не я минат“, продължи той.

„Когато има радост, емоции и наслада от това, което си като нация, природните условия не играят роля. Всички са навън. Самото посрещане и влизането ни на стадион „Васил Левски“ е като една приказка, която си я спомням до днес“.

„Ние с Ицо Стоичков имаме специално отношения. От самото начало до ден днешен винаги сме заедно. Имаме си голямо уважение, независимо дали се караме, или сме се карали. Всичко е в името на успеха. В мача с Германия също. Той е малко по-емоционален. Времето, което отдели за яда си, беше дълго“, каза още Красимир Балъков.