Покрай изцепките си със защитника Иван Иванов вратарят на ЦСКА Иван Караджов направи и баща си известен повече от необходимото. За Караджов старши чухме какво ли не: разглезил синчето си, бил страшен баровец - феодал на цяла Кресна, купил на малкия джип Мерцедес, апартамент в София, мятал му пачки... Разни такива неща. Не че някой в Югозапада и преди това не знаеше кой е Милчо Караджов. Защото скандалният имидж в тоя клан явно се предава по наследство.

Той е на 52 години, голям мъж - като канара от Кресненското дефиле. Някога първият съдържател на чалготека в Югозапада и шеф на ФК Перун, днес - крупен бизнесмен и шеф на ВиК в градчето и в качеството си на такъв е в непрекъснати разправии с кмета Илиян Кръстев. Затова и се стяга на следващите избори той да стане кмет на Кресна. И така, татко Караджов застана под рамката на общественото мнение като вратар, за да отговаря на въпроси, задедени му от дузпата.

- Колко сте богат, г-н Караджов?
- Вижте, всичко, което е мое, съм го постигнал с честен труд. Работим здраво - аз и цялото ми семейство. И ние като всички хора в България имаме кредити, проблеми...

- Ще ви питам директно - голям баровец ли сте и не сте ли сбъркал възпитанието на Иван, че той всяка вечер прави по нещо и не слиза от първите страници на вестниците?
- Нека да ви кажа: момчето ми е добро, има добро сърце, душа момче е. И не пие. Изкарва си парите с футбола. Да, истина е, че аз му помагам, но нима е лошо един баща, който има възможност, да помага на сина си? На мен ми се струва, че, ако бащата има възможности, а не помага, ще е по-лошо.

- Питах ви колко сте богат, че да си позволите такъв син?
- Имам хотел, фурна, бетонов възел, дърводелско предприятие което бичи детайли за Гърция, шеф съм и на ВиК-Кресна. За мен работят 120 души. Но парите ми са от здраво бачкане, всеки ден, работа и работа. Това е.

- Какво мислите за всичко това, което се случва с Иван и Иван?
- Как да ви кажа? Не е добре. Побъркаха ги тия момчета.

-Вас не ви ли побърква това, че с последното си изпълнение синът ви премина в криминалните хроники?
- И това много се раздуха. Истината е тази, че охранителят им е поискал пет лева. Те са му казали, че ще му дадат и повече, но да им представи касов бон. И е станала работата с ножа.

- Може ли синът ви да ходи с нож в себе си по стара традиция от вашия край?
- Не, бе, как ще носи!? Това са глупости.

- Разкажете ми за сина си. Какъв е той?
- Добър е, казах ви.

- Какво дете беше?
- Какво дете...Само топката гонеше. Първо баскетбол, после футбол. Винаги е мечтал за това. Шампион при юношите, национал. Викаха му Шампиона.

- А какъв беше като ученик?
- Докато си беше тука - пълен отличник. После, като отиде във футболния интернат в Благоевград - 5,20.

- Какви книги четеше? "Сандокан", "Винету"...
- Не, не си падаше по четенето спортът му беше фиксидея.

- Разкажете за времето му в интерната.
- Там се запознаха с Русия... с Иван Иванов, де. И станаха неразделни, приятели и в хубаво, и в лошо. Но са добри деца. И Русия е добро момче, познавам го много добре. Много често ми идва на гости, знам го отдавна аз. Почти шест години са приятели двамата. Доскоро живееха заедно. Но ние като купихме апартамента, Русия си остана в квартирата. И приятелките им са свестни.

- Как се казва приятелката на вашия Иван?
- Оги, Оги й казва. Май е Огняна.

- И, ако не е тайна, с какво се занимава Оги?
- Ами техните имат бизнес - магазини, заведения...

- Аха, сходни съдби. Добре де, кажете кога започнаха проблемите на двамата в ЦСКА?
- Ами след мача с Миньор. Тогава стана скандалът с Манчев в съблекалнята. Казал на Русия: "Ей, дупе!" А Русия го питал защо от 1 метър не може да уцели вратата. И кавгата станала.

- И?
- Ами какво и? Моят Иван скочил за Русия. Той не оставя приятелите си, така съм го учил. И оттам се почна.

- А пиянствата?
- Няма пиянства, нали ви казах! И двамата не пият. Моят най-много някой Ред Бул да изпие, това е. Историята с пиянствата е тая, че Русия си го нарочиха за всичко и покрай него го отнася и моят Иван. Не искам да излиза, че Русия е лошо момче. Не, напротив, аз го обичам и него. Но някак около него се завърта всичко и устата му знае много де. Видяхте ги и двамата при Крум по Канал 3. Моят каза нещо "мишки", Русия обаче не цепи басма и им тегли по една. И така и двамата ги нарочиха за черни котки (б.а. - Милчо Караджов вероятно иска да каже "черни овце"). Първо хванаха 16 души в заведението, отнесоха го девет, после върнаха 5, накрая го отнесоха само двамата, защото седят един до друг. И на мен от ЦСКА ми казаха: Твоят гори заради Русия. Но те са приятели, няма начин.

- Кажете за боя в "Окото". Там какво стана?
- Съмнителна работа е това.

- Искате да кажете, че някой им е пратил биячи ли?
- Някой, който е знаел, че те са там.

- Кой е знаел?
- Не ме питайте.

- Любо Пенев ли?
- Не коментирам.

- Но май при Любо Пенев тия на вашия син и Русия няма да минат.
- Не знам. Надявам се всичко да свърши добре. Но само чух, че Любо Пенев бил семеен приятел с Манчев, а всичко започна от разправията с Манчев.

- Какво е бъдещето пред Иван Караджов?
- Дай, Боже, да е хубаво, да няма проблеми. Някой трябва да им подаде ръка на момчетата. Искам сега да благодаря на Пената и Джеки, които казаха, че на момчетата трябва да им се помогне.

- Ако не остане в ЦСКА, вашият син къде ще отиде? Разбрахме, че Левски го иска.
- Левски ми го искат от 2 години. Пътека направиха до мен, ама бяхме дали дума на Стойчо Младенов. Георги Цветков-Цупето така ме молеше, така ме навиваше...Не знам къде ще играе, но знам, че синът ми е добро момче и дано доброто време за него отново се върне.

Крикор Румян/"7 дни спорт"