Президентът на “Левски” Тодор Батков даде обширно интервю в първото предаване на Ринг ТВ от поредицата "Реформа в българския футбол 2". В предаването водещите теми бяха: “Левски е единственият отбор, който през последните години отсрамва България в евротурнирите” и “Ако до 2012 година не си оправим стадионите, никой наш клуб няма и да помирише участие в Европа”.

"До 2012-а година УЕФА възнамерява да наложи нови правила, по силата на които ние трудно ще играем дори в квалификациите на евротурнирите. Говорим за всички български отбори, не само нашият. През последните 10 години "Левски" измива лицето на българския футбол. До момента обаче аз съм инвестирал около 12 милиона лева в базата, като на година се харчат още около 700 хиляди и 1 милион лева. Сега започваме още инвестиции, за да може след 2012 година да покрием високите изисквания на УЕФА. Но стадионите, на които ние играем в Европа, са построени от общините. Без оправени стадиони няма да помиришем евротурнири. Аз не искам съоръжение като в Гелзенкирхен. Бих бил щастлив и на малко усилие отстрана на държавата да подпомогне развитието на футбола. Видяхте, че четири или пет отбора дори в момента обявиха проблеми с лицензите си, а някои едва, едва ще завършат първенството”, сподели Батков.

“Футболните клубове не бива да бъдат третирани като обикновени търговски дружества. В момента нас ни третират наравно с алкохолни производители, магазини, предприятия и т.н. Никой клуб обаче не реализира доход от това, че функционира. Трябва да има данъчни облекчения за клубовете, вместо това ние в момента водим дела с НАП, които искат да третират едва ли не футболистите като дълготрайни материални активи. Познавам президенти на клубове от „Б" група, които открито признават, че не искат да влязат в елита, защото не могат да си го позволят. Не е само футболът. Спортът ни загива. Виждате, че представянията ни по Олимпиадите са направо жалки. По-лошото е, че след всеки форум става все по-лошо. Вижте физическото състояние на днешната младеж и го сравнете с това в една Гърция например. Там започнаха промени преди няколко години и вече резултатите са налице. Какво правим ние - затриваме се като нация", допълни още босът на “сините”.

"През последната година не само, че няма развитието по казуса, но и има отстъпление в тази насока. Държавата трябва да се намеси решително, за да бъдат отделени бюджетни пари, които да бъдат инвестирани в спортните бази. Ние развиваме професионален футбол, но трябва да получим помощ, защото става въпрос за масов спорт. Много моля ГЕРБ да си изпълни предизборното обещание, защото то бе свързано точно с това. Аз не съм малък и не искам помощ за мен, за да мога да отклонявам някакви пари. Единствените светли лъчи са свързани с базите. Срещнах се с кметовете на Симитли и Доспат, които правят и ще продължават да правят много за българския футбол", каза още адвокатът.

Според него един клуб от „А" група печели твърде малко пари, за да може сам да се издържа. "Приходите от билетите са толкова смехотворни, че дори не стигат за организирането на дадения мач. Телевизионните права също са смехотворни, но поне вече ги има. От УЕФА получихме около 3,7 млн. евро за сезон 2009/10, а за следващия приходите ще бъдат наполовина. В България не може да се каже, че няма пари. Защото нашите фирми се развиват тук и плащат данъци. Така, както и нашите привърженици. Те също плащат данъци, консумират алкохол, пушат цигари, работят - трудят се, но заспиват с мисълта за любимия отбор. “Левски” има един спонсор, но той не е никак достатъчен. Има разговори с Газпром, като от наша страна е заявено желание да работим заедно, но не искам да говоря предварително. Аз спокойно мога да живея и без футбола. Нали всички президенти на клубовете в момента се опитваме да направим нещо за феновете, за да могат те да се радват”, завърши Батков. /БЛИЦ