Тодор Батков потвърди треньорската смяна в Левски. "От днес старши треньор е Ратко Достанич. Той остави добри следи по време на пребиваването си в Левски като помощник, както и като треньор начело на Славия. Договорът е за 2+1 години. Доверието ми е пълно и безрезервно", каза адвокатът на специална пресконференция на стадион "Георги Аспарухов".

От думите му стана ясно, че  в треньорския щаб ще има нови имена. Освен досегашните помощници – Руслан Михайлов (на вратарите) и Ясен Екимов (по кондиционната подготовка) в клуба ще работят Владко Шаламанов и Драган Спасич. Дублиращият отбор да бъде воден от Викторио Павлов.

“Надзорният съвет реши да освободи Даниел Боримиров, Георги Иванов е новият спортно-технически директор. Гонзо е избран и за член на Управителния съвет. Емил Велев остава като главен мениджър и ще отговаря за международната дейност. Не веднъж съм казвал, че ние купуваме скъпо, а продаваме евтино, а доста често дори подаряваме”, каза още Батков.
 
"Купуваме наемници с недоказани качества, а в същия момент имаме 500 деца, 19 треньори и т.н. Преди няколко дни бившият шеф на школата каза, че било комично неговото освобождаване. Да, сигурно съм комичен. Ние обаче от 4 години нямаме ясна политика, не търсим таланти, не ги каним и не ги привличаме. Не искам да казвам вътре в отборите какво става. Дава се шанс на деца, които имат активни родители или родителки, а талантливите остават на заден план. Близо до школата има две училища. От 3 години треньор на Левски не е стъпвал там, те какви са, богопомазани ли са. Те са треньори на Левски, те са родители. Докога и как да ги търпя”, размаха пръст Батков.

"Доволен съм от Емил Велев, показа характер и воля, пое отбора в труден момент. Тимът бе приземен след загубите от Тампере и домакинското поражение от БАТЕ Борисов. Той успя да овладее нещата, успяхме да се съвземем и да станем шампиони. Велев е човек, на който разчитам. Затова му предложих да заеме този деликатен пост в клуба. Никога не съм му спестявал критиките, той е единственият треньор на Левски, който е бил прям с мен", похвали работата на бившия треньор собственикът на тима.

"Взимаме под наем и нападателят на Славия Дениран Ортега", каза още Батков.


-Г-н Батков, ако не сте бил доволен от работата на спортно-техническото ръководство, защо не направихте промени в края на първенството?
-Аз бях около 20 дни в чужбина в края на първенството. Не присъствах на злополучния мач с Миньор. Аз забраних да се дава купата след мача с Миньор, тъй като и аз исках да бъда тук, за да пипна трофея. За жалост в деня, в който ни даваха купата имах здравословен проблем, лекарите ми забраниха да дойда. Надявам се, че дори и да е късно не е фатално късно и резултатът ще го постигнем.

-Казахте, че публиката на Левски е разярена и изнервена. Това не се ли дължи на факта, че искате да продадете клуба?
-Аз съм дал близо 12 милиона евро от джоба си, но никой не го иска. Има едни, които го искат, но на тях отборът им трябва, за да се легитимират в обществото, а не за друго. Тяхното място е пред централния затвор. Моето управление може и да не е най-доброто, но каквото съм поел като ангажимент, съм го изпълнил. Нямаме лев задължения към мениджъри, деятели, посредници, към държавата. Това само по себе си е един не лош атестат.

-Може ли да се каже, че причината за промените е незадоволителната игра, а не толкова резултатите?
-Това е едната причина. Другата е нетърпимостта, която публиката показва към треньора. А това е публиката на Левски. В крайна сметка нали затова правим футбола, за хората, за добрите емоции. Затова давам пари. Аз можех спокойно да си кютам в някои средняшки клуб, но винаги съм бил с убеждението, че съм имал шанс да се докосна до Левски и да създам удоволствие на хората. Друга причина за смяната е липса на дисциплината вътре в отбора. Не мисля, че положението в Левски е толкова трагично, ние и без тези рокади можехме да станем шампиони.

-Ще отчетете ли като грешка, че парите, които взехте през 2006 година след влизането в групите на Шампионската лига, не ги вложихте за нови играчи, за да може пак да играете в групите?
-Да, може би е грешка. През 2006 година имахме добър и обигран отбор. Тогава обаче нямаше интерес към никой от нашите играчи, а как да купя, като не продадохме никого. Бяхме сигурни, че ще влезем пак в групите, но помните какво стана с Тампере.

-Кога взехте решението за Ратко Достанич?
-В четвъртък говорих по телефона с него. Видяхме се в понеделник и се разбрахме. Решението за Георги Иванов бе взето с дата миналия четвъртък. Колкото се отнася до Наско Сираков, аз винаги съм повтарял, че той никога не е излизал от Левски. Той дори ми назова името на трима треньори, а на първо място бе именно Достанич. Имахме разговор, имахме дори и договорка да се върне при две условия, но едното не се случи и в крайна сметка тази договорка не се осъществи.

-Казахте, че е имало определени хора, които са искали да купят клуба, може ли да бъдете по-конкретен.
-Няма да споменавам техните имена. Не изключвам в скоро време да намеря друг български бизнесмен, който да получи част от моите акции и да се включи да помага, тъй като не е лесно в кризата. Отборът е една ламя.

-Как се стигна до привличането на Дениран Ортега от Славия?
-Знаете много добре, титулярният ни нападател Георги Иванов е трайно контузен, Исмаил Иса получи нелепи два жълти картона, Георги Христов виси с един, а Кръсточев днес започва подготовка. Направихме колосални опити да вземем футболист. Знаете за опитите с Жоб и Макриев. При него имахме парафиран договор с клуба, аз отидох лично в Ашдод, договорихме се с президента, той дори се нае да уговори личните условия. Аз ги пазя на листче на иврит, но те накрая се оказаха двойни. Жоб бе класен футболист, но бе нормално ние да го видим, защото нямаме информация за него през последната година. За условията, той в един момент ги промени по време на мача с Черно море.

Той искаше 300 хиляди евро за една година. Имах огромно желание за футболист от Аржентина, пътувах до Англия, но за жалост там имаше някакви проблеми и не може да се осъществи трансфера. Ние не можем да чакаме. Гледахме и други футболисти от българското първенство, някои президенти не ги пуснаха, други пък се уплашиха от Левски.”/БЛИЦ