Собственикът на Левски Тодор Батков призна пред bTV, че анонимен руснак го е заплашвал по телефона, за да спре да нищи случая с мнимите трансфери на Живко Миланов, Дарко Тасевски, Юсеф Рабех и Зе Соарес в Рубин (Казан).

Той разкри, че лицата, които са преговаряли в София от името на руския клуб са разпознати и техните имена, снимки и телефони са предадени на Интерпол. Това са руснаци. Адвокатът дори се опитал да хване единия от тях и да го предаде на властите. Затова не присъствал на Вечното дерби.

Босът на “сините” разкри подробности около случая с т.нар. трансфери на играчи в Рубин (Казан). Той сподели, че представителите са искали да платят в брой 5 милиона евро, като парите били депозирани в конкретна банка и в конкретен сейф.   

“Процесът продължи 5 дни, преди футболистите да заминат за Русия. Офертата дойде още преди мача с Виляреал от Лига Европа, но не я разкрихме пред играчите, за да бъдат концентрирани върху двубоя. През това време опитахме да проверим истинността на предложението. Получихме потвърждение, че е имало случаи на свински грип в Рубин и поискано разрешение от УЕФА за извънредни трансфери. От европейската централа обаче не могат да вземат решение, преди да има разрешение за това на ниво местна федерация. Аз го проверих в УЕФА, един от мениджърите, на които имам доверие го провери в Русия. Не мисля, че съм сбъркал. Всичко бе изпълнено перфектно”, заяви Батков пред Николай Бареков.

“Първоначално искаха само трима играчи, без Зе Соарес. Даваха 5 милиона евро в брой, но според мен за тримата играчи това бе малка сума. След това добавиха и бразилеца и повишиха цената. След като заминаха за Русия имах постоянна връзка с хората от спортно-техническия щаб. Там са били посрещнати от реални хора, от реални лимузини. Били са настанени в реален хотел и са проведени медицински прегледи в реална клиника. Със специален режим, което е наложило проверка на паспортите. Поне прегледаха момчетата, оказа се, че са здрави. Когато първоначалния час прегледите се отложи, аз наредих да се качват на самолета на “Аерофлот”, който пристига у нас в 11 часа сутринта. Тогава ми дадоха номера на мобилния телефон на президента на Рубин, но не успях да се свържа с него. Звънейки на телефоните от факса, получавах отговор, че той е там, но не може да говори”, обяви собственикът на “сините”.

“Ненавиждам хазарта. Не мога да играя. Дори синът ми се опитва да ме научи на модерните хазартни игри, но не мога да ги разбера. Нелепо е да се твърди, че сме заложили срещу отбора и да сме замесени в аферата. Най-вероятната версия наистина е, че има замесени букмейкъри от нелегални и полулегални заложни къщи от Азия. Според наша информация е замесена най-големия сайт за залози в този район. Възможно е всичко да е атака срещу Левски. Може и да е атака срещу мен”, обяви адвокатът.

“Майкъл Чорни е почетен президент на Левски, в знак на уважение към него. Той, както и всеки друг може да прави собствено разследване. Дали е атака срещу него – не знам. Знаете, че той има съдебни спорове с един от руските олигарски – Дерипаска. Може би и аз имам вина. През зимата му казах, да си гледа работата и да не се меси в Левски. Все пак клубът е мой. Тогава той бе договорил трансфер на най-добрия играч на Левски в Терек, аз обаче считах сумата за малка. Той ми каза: Нали имаш нужда от пари, но аз отговорих, че сам решавам за продажбата на играчи и на каква цена.”

“Легендите, които твърдят, че продавам Левски, да излязат и да кажат колко пари дадоха за построяването на храма на Гунди. Всички те, дето сега скачат са дали общо 1270 лв. Футболният клуб Левски даде от касата си 50 000 лв., толкова пари дадох и аз като частно лице, толкова даде и Чорни. Не бих отказал оферта от 20 милиона евро за Левски, но такава няма. Не искам да продавам клуба на случаен човек. Искам това да е човек със “синьо” сърце и чисти капитали.”

“Левски се финансира лично от мен. Имам печеливш бизнес в последните години. Имам и фирми, които финансират клуба под формата на заеми. Разходите на клуба за месец са около 200 – 300 000 евро. За август сме дали за заплати 360 000 лв., ако се включат данъците и осигуровките мисля, че стават около  480 000. Искам да кажа, че нямаме задължения към данъчните или финансови задължения. Да, с хората, които в момента проверят клуба имаме фундаментален спор – относно данъка печалба за периода 2002-03 г. Спорът е най-вече за това дали футболистите са материален или нематериален актив и дали да им се начислява амортизация. Освен това не ни признават ДДС върху билетите и рекламните носители върху билетите. Търсят се най-дребните кукички, за които да се хванат. Приходите ни от билети за миналата година са 373 000 лева, а от членски внос, нали има фенклубове, имаме приход от 673 лв. Имаме да плащаме данък върху 200 – 300 000 евро от приходите от Шампионската лига. Сумата е платена, но има някакви лихви, които трябва да се платят”, заяви босът на Левски.

На влизане в студиото Тодор Батков носеше в ръка Златния скункс, наградата от “Господари на ефира”, която той по-рано бе отказал да вземе. Батков припомни, че той се връчва за издънката от мачовете с Дебрецен, но обяви, че тази награда не е за него, а за футболистите. Те трябвало да си предават Скункса един на друг през определен период. Притежанието на Златния скункс предизвика завист у Николай Бареков, който се оплака, че въпреки многото дадени поводи все още не са го наградили с този приз. Водещият призна, че Скункса много би отивал на интериора на студиото./БЛИЦ