Легендата на немския футбол Франц Бекенбауер пристигна днес в България. Президентът на Байерн (Мюнхен) изнесе лекция в НСА на тема „202 дни до Световното първенство в ЮАР”.

На лекцията присъства управленския елит на България, въпреки че Боби Михайлов не влезе в залата, но бе забелязан преди това пред НСА. По средата на лекцията Бекенбауер потърси с поглед Михайлов и като не го намери каза: „А, къде е Боби? Сигурно търси нови футболисти за националния отбор”, след което студентите избухнаха в смях.

„Южна Африка направи първи успешен тест за Световното първенство, като организира Купата на Конфедерациите. За това получи много добра оценка. Едно от нещата, които домакините трябва да прецизират е сигурността на гостите и участниците на първенството”, каза Бекенбауер.

По-голямата част от лекцията бе изнесена от Хорас Шмидт, който е консултант на ФИФА за световното първенство. Той разкри, че един от най-големите проблеми пред ЮАР е бил осигуряването на достатъчно електроенергия. За целта на всеки стадион са изградени големи генератори.

„Проектите на стадионите отговарят на 100% на европейските стадиони. Най-малкият стадион е с 40 000 места. Радващото е, че на първенството се класираха всички големи сили с изключение да кажем на Русия и хайде, и на България”, каза Шмидт. Той разкри, че най-евтините билети за местните жители са с цена от 25 долара, но и това се оказва скъпо за тях. В същото време се разбра, че базите на повечето отбори ще бъдат в близост до Йоханесбург, тъй като там надморската височина е най-голяма.

На днешната лекция на немските гости присъстваха доста представители на родния спорт и политика. В залата бе великият ни треньор Димитър Пенев, както и спортният министър Свилен Нейков, Стефка Костадинова, заместник министърът на спорта Лазар Каменов, вицепрезидентите на БФС Йордан Лечков и Михаил Касабов, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, Петър Попангелов и областният управител Красимир Живков.

Преди началото на лекцията Бекенбауер откри фенклуб на Байерн в България, чийто председател ще е Михаил Касабов, а негов заместник Петър Попангелов./БЛИЦ