Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов изрази пълната си увереност в успеха на конгреса на 18 март. Бербатов даде поредната си пресконференция днес и определи предишните избори за шеф на футболната централа като "опорочени". Той допълни, че ще настоява за точни и ясни правила на идния конгрес.

"За момент дори не мога да си помисля, че няма да успеем. Знам, че накрая ще бъдем победители. Имало е моменти, в които вместо да се концентрираме върху проекти и реформи, ние се концентрираме как да спрем някоя схема. Ще направим всичко възможно да не се стига до драматични моменти.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Не мисля, че е имало политическа намеса на предния конгрес. Иска ми се да вярвам, че не е имало подобно нещо. Не мога да държа отговорен кой човек от коя партия е. Надявам се всичко да бъде организирано по такъв начин, че да не може да се подложи на съмнение решението от конгреса. Затова апелирах конгресът да се проведе по начин, който да излъчи победител по честен начин. Ако нещата се проведат както трябва, никой не може да каже нищо. 

Но след като видяхме как завърши предният конгрес, тогава не е редно да замълчим. Не е правилно към всички клубове, които са гласували за мен. Напротив - това ни задължава още повече да продължим по пътя, който сме поели. Защо медиите не са в залата, а ние трябва да пускаме на живо във "Фейсбук"? Не е нужно това и се надявам този проблем да се изчисти", сподели Димитър Бербатов.

"Много въпроси си задавах последния конгрес - дали съм направил всичко необходимо, за да защитя интересите на клубовете, за да може да протече един нормален конгрес, едно нормално провеждане, дава се думата, не се заглушават хората. Трябва още от начало тези правила да се изчистят и да се знае как ще протече този конгрес. Така всеки да се бори как да си представи програмата, а не пак да си мислят как да се поправи, ако някой започне пак да крие бюлетините. Да не се мисли за схеми и как да не се случват такива подли неща. Недопустимо е, но се случи на миналия конгрес. Затова давам и публичност на тези неща, за да стигнат до хората, които организират събитието.

Можех да покажа и друга страна от себе си на конгреса миналия път, да блъскам, да викам, но нямаше да е правилно да стигна на това ниво. Това е в миналото, взехме си поуки и се надявам в следващия конгрес, да не се налага да спираме схеми при броене на бюлетини, на изказвания. Ако аз съм водещия на конгреса и имам микрофон, а някой пред няма, аз спокойно мога да го надвикам. Надявам се това да не се случи пак. Борим се за това да можете да присъствате и вие, журналистите, вътре със звук и картина.

Защо има натиск над клубовете? Единствения отговор е, че като се съберат 30 подписки от клубовете да се каже: “Ето, събрахме и отменяме конгреса да е изборен”. Самият въпрос клони към негативен отговор, не мога да кажа нищо позитивно. Колкото и да искаме да избягаме от този негативизъм, на моменти се връщаме на тези неизбежни неща. Кристално ясно е какво се случва.

Още един път благодаря на всички клубове, които ще издигнат мен. Ще разберем дали и други клубове ще ме издигнат. Искам да съм и ще съм президент на всички клубове. Всеки клуб, който иска да ни подкрепи, е добре дошъл. 

Ако вземем примера от днес с клуба от Шумен, който разказва какво се случва, това означава, че този страх в отборите изчезва. Трябва да има равен старт, клубовете трябва да бъдат оставени свободно да изразят мнението си. 

Подкрепата, която получих беше изненада за много, но не и за мен. Очаквах подобно нещо, защото знам колко работа свършихме. Ние представляваме клубовете и трябва да работим за тяхното добро. 

Държавата трябва да бъде партньор в реформите, които ще се случат. Към този момент избягва да бъде такъв. Живот и здраве, когато ние спечелим, аз и екипът ще искаме среща с държавата, за да искаме подкрепа. Надяваме се държавата да откликне.

Надявам се държавата да следи ситуацията, която се разиграва в момента, за да знае кой за какво се бори. Самата тя да си направи изводи за създалата се ситуация - какви хора управляват и какви хора се борят. Няма как да не се получи. Като човек съм имал моменти на слабост, но впоследствие гледам да избягвам от тези негативни мисли. Аз и моят екип ще успеем, защото знам как работим. Знам хората, с които работя, с какъв морален компас са", заяви Бербатов.