Бившият футболен национал и претендент за президентския пост на БФС Димитър Бербатов свика пресконференция, на която коментира проблеми в българския футбол. Бербатов започна с обвинения към ръководството на БФС и президента Борислав Михайлов за участие в схема за черно тото.

"Даваме тази пресконференция, тъй като получаваме постоянно анонимни сигнали за нещата, които се случват в българския футбол. Такъв получихме и наскоро. 

До екипа ми достигна информация, че е образувано досъдебно производство през 2019 година за манипулиране на футболни срещи. В разработката са използвани СРС-а. Прозводството се води за организирана престъпна група. Ние като част от футболната общественост молим всички държавни институции да обърнат внимание на това производство.

Публикува се снимка на Дан Тан с Борислав Михайлов - приятелска вечеря. Поредно и може би най-фрапиращо доказателство. До този момент някак си снимката започва да се забравя, което е тъжно, защото тя поражда изключително много тревожни въпроси, които ние зададохме, но още чакахме някой да отговори на тях. Ние ще изпратим материал до ФИФА и УЕФА.

Има и договор, който беше публикуван с фирма на Дан Тан, която обаче няма лиценз за мач агент. Очакваме реакция от тяхна страна. ФИФА и УЕФА са показали не един път, че се борят с черното тото. Защо при положение, че се противопоставяме на черно тото президентът е бил на събиране с определяния за бос на черното тото. Среща, която се определя като събиране с европейските сътрудници на Дан Тан пред прокурори от Уилсон Радж Перумал един от партньорите на Тан.

Според статистиката сме на осмо място по уредени мачове в Европа. Да ви припомня ли за три уредени мача? България срещу Зимбабве на ниво младежи, 5:0 в Сливен през 2009 г. Мачът с Южна Африка - 1:1 преди световното първенство през 2010-а и мачът с Естония в Турция", заяви Бербатов.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Тежката загуба от Грузия (2:5) също бе коментирана от Бербатов, който защити играчите от критиките.

"Имали сме слаби мачове, но позорът е още по-голям. Как ще се нахвърляш върху играчите. Естествено те си носят собствената отговорност и всеки трябва да преосмислил представянето си. но да излизаш и да хвърляш вината върху тях.

Не може да ги хвърляш на вълците. Ти си управлявал толкова години, назначаваш треньорите. Не може да не си допуснал нито една грешка.

Пътуваме за мача с Гибралтар, младежите също играят с Гибралтар. Младежите никой не ги интересува. Те са с редовните полети, защото нямало място в самолета. Недопустимо! Явно има черно тото, явно се случват някакви неща, явно има подадени сигнали и в крайна сметка те трябва да бъдат разследвани. Фактите вече стават твърде много и се пресичат", заяви Бербатов.

Той публично поиска оставката на цялото ръководство на БФС и призова за организиране на честен конгрес, на които клубовете да изберат президент.

"Призовавам Борислав Михайлов и хората от Изпълкома да си подадат оставките. Ако някой от футболната общественост иска да каже защо трябва да останат, да излезе и да го каже. На базата на тези факти, които казах, искаме оставката на ръководителите на БФС.

Длъжни сме да поискаме оставката на ръководството на БФС на базата на всичко, което предоставихме. От ден първи искаме Конгрес – честен и обединителен. Ние се бунтуваме срещу това, което се случва във футбола. Мисля, че скоро ще станем 100% от футболната общественост, която иска промяна. Обръщам се с призив към всички държавни институции, за да обърнат внимание на този сигнал. Има разследващи журналисти. Някой, ако има времето и желанието, винаги може да стигне до истината.

Чувам, че съм искал да взема властта. Хора, не ме познавате добре. Готов съм да застана зад всеки, който е честен и има идеи за развитието на футбола. Към момента не съм видял такъв", заяви Бербатов.

Той определи състоянието на българския футбол като "място, от което като погледнеш нагоре - виждаш дъното".

Бербатов се върна на мача с Грузия и обвини Борислав Михайлов, че си е тръгнал при 2:0 за съперника и не е останал да отговори на неудобните въпроси.