Вратарят Илко Пиргов е първото зимно попълнение на Берое, похвалиха се от клуба. Стражът се присъединява към „зелените“ със свободен трансфер. БЛИЦ първи съобщи, че Пиргов продължава кариерата си под Аязмото, а освен това старозагорци имат интерес към още двама от досегашните му съотборници на "Тича" - защитникът Сашо Александров и нападателят Мирослав Манолов.

Пиргов е роден на 23 май 1986 г. в Гоце Делчев и е висок 183 см. Кариерата си започва в родния Пирин (Гоце Делчев), но е привлечен от благоевградския Пирин и дебютира за „орлетата“ още на 16 години. Вратарят остава в Благоевград три сезона, в които записва 37 мача.

През 2005 г. преминава в редиците на ЦСКА, където също остава три сезона, но получава шанс в едва 11 двубоя. През 2008 г. заминава за Румъния, където изиграва 4 срещи за Отопени.

През зимната пауза на сезон 2008/09 Пиргов подписва с Черно море. Там остава три години и пази в 76 срещи на тима.

По време на зимния трансферен прозорец на сезон 2011/12 Илко Пиргов е трансфериран в Литекс (Ловеч), където за две години участва в 60 двубоя.

През лятото на 2014 г. се връща в Черно море, но записва само 7 мача. Той е носител на Купата и Суперкупата на България.

Малко известен факт е, че Илко Пиргов е единственият футболист в "А" група при стария формат, който в един сезон от 30 кръга записва 31 мача. Това се случва, когато преминава в Ловеч и участва в отложен от есента двубой на Литекс.