Берое не падна от Рапид (Виена)... за жалост на много българи, които бяха убедени, че австрийците ще отвеят с лекота отборчето от Стара Загора. Сбирщината на Илиан Илиев обаче надмина очакванията и стигна до равенството 1:1 срещу австрийския гранд в първия мач от третия квалификационен кръг на Лига Европа.

И как го стори Берое ли? САМО С БЪЛГАРИ В СЪСТАВА. Нещо, което Литекс, ЦСКА и Левски не могат да си позволят. Скромният и сърцат Илиан Илиев показа, че това е рецептата, която явно не му втръсва и той продължава да разчита единствено на родни футболисти. Донякъде е обяснимо, тъй като под Аязмото не размятат пачки, както е в Ловеч, на "Герена" и на "Армията". Берое едва оцеля. Голяма част от титулярите от миналия сезон напуснаха именно заради липсата на финанси. Въпреки това Илиан и тези, стоящите неотлъчно до него Николай Демирев, Васил Драголов и Ивко Ганчев успяха да навият разни момчета, които с кеф облякоха и защитават зелената фланелка.

Стефан Велев от Любимец, Тодор Христов и Веселин Пенев от Несебър, Иван Янчев от Свиленград, Янко Енчев от Ботев (Гълъбово), Стойчо Младенов от Спортист (Своге), Тодор Динчев от Миньор (Раднево), отписаните преди време от ЦСКА Евгени Йорданов, Владислав Златинов и Петър Димитров, както и натиреният от Черно море вратар Карамфил Илчев... каква селекция само!

И какво се оказа - безплатните попълнения свършиха работа срещу австрийския гранд Рапид (Виена). От нищо - стана нещо. Равенството 1:1 съвсем не значи, че Берое няма шанс да елиминира съперника си. Видя се, че бившият тим на Трифон Иванов не е непобедим, не е нищо особено. На реванша в Австрия всичко може да се случи. И едно равенство 2:2 би свършило перфектна работа.

А и съдията ще е друг. А не този тъп поляк Хубер Сиевич, който бутна здраво рамо на Рапид снощи. На "Герена" не се видя, но от телевизионните повторения стана ясно, че топката не се удря в ръката на Николай Станков, а в лявата му гърда. Въпреки това този Хубер ли е, губер ли е, даде дузпа за Рапид в продължението на първото полувреме. Какъв срам само!? Но беройци не трябва да се отчайват, а да играят през целия реванш, така както през второто полувреме на стадион "Георги Аспарухов". Преди почивката бяха мудни, единствено Петър Димитров гонеше всяка топка и бе по всички части на терена. Влади Златинов блесна още с включването си, превръщайки се в златна резерва на Илиан Илиев. Носилият през миналия сезон екипа на Банско нападател удари греда и вкара така важното изравнителното попадение, нямаше време за нещо повече. Сигурно е, че ще е титуляр на реванша в Австрия. Във вторник на "Герхард Ханапи Щадион" отново няма да го има Дончо Атанасов. Доката смени Берое с Черно море малко след като донесе Купата на България под Аязмото. Феновете на тима наведоха глави и доскоро повтаряха - "No Doncho - No party!". Нищо чудно скоро да има ново парти, но вече благодарение на Влади Златинов и Пепи Димитров.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ