Децата на Берое, родени през 2000 година, завършиха на пето място в турнира за Купа “Витория” в Португалия. Старозагорци бяха единственият чуждестранен отбор на надпреварата, организирана от Витория (Сетубал). Възпитаниците на Сидер Димитров за първи път се сблъскаха с подобен тип турнир – Футбол 7, който се практикува в тази възраст в Португалия.

Домакин бе спортният комплекс Вале да Роса, където турнира се проведе на два терена с естествена настилка с размери 60х40 метра и футболни врати 5х2 метра. Всеки отбор бе съставен от 6+1 състезатели, като треньорите извършваха хокейни смени. Срещите бяха с продължителност от две полувремена по 20 минути. Другата особеност бе размера на футболната топка – 4 (бел. авт. – нормалният размер е 5. Размер 4 е топка с диаметър 66 см и тегло до 370 гр., докато размер 5 е с диаметър 69 см).

На 29 март от 9:30 часа (португалско време) беройци излязоха в първата си среща от група “А” срещу домакина Витория. Възпитаниците на Сидер Димитров за първи път играха в такъв формат (т.нар. Футбол 7) с по-малка топка и трудно се ориентираха. На тежкия терен домакините имаха физическо и игрово предимство и спечелиха с 5:0.

Същият следобед Берое излезе срещу Арудензе. Португалският тим поведе с 3:0 на полувремето. Минута след почивката Денислав Станчев вкара директно от корнер за 1:3. След това Божидар Димитров се разписа за 2:3 с хубав удар от средна дистанция. По-късно след добра комбинация Калоян Петров бе изведен от ляво по атаката и прехвърли стража на Арудензе за 3:3.

С две попадения в 31-ата и 35-ата минути португалският тим поведе до 5:3. В последната минута на срещата след добра комбинация пред наказателното поле Марчо Костадинов оформи крайното 5:4.

На 30 април от 10 часа беройци изиграха третата си и последна среща от груповата фаза срещу състава на Салватерензе. Възпитаниците на Сидер Димитров контролираха мача през всичките 40 минути и се поздравиха със заслужена победа с 5:0. В 5-ата минута Божидар Димитров даде преднина на старозагорци, а само 4 минути по-късно Марчо Костадинов удвои. Три минути след почивката Калоян Петров вкара за 3:0, а в 26-ата минута Валентин Иванов се разписа за 4:0. Точка на спора сложи Божидар Димитров с попадение в 30-ата минута.

Така Берое завърши на трето място в група “А” след съставите на Витория и Арудензе. Униао Лейрия спечели група “Б”, следван от Фабрил и Пелезиньош, като и трите състава завършиха с равен брой точки – по 3.

В спор за 5-6 място вчера възпитаниците на Сидер Димитров победиха Пелезиньош с 2:0. Попаденията бяха дело на Марчо Костадинов и Божидар Димитров.

Днес по обяд групата се завръща в Стара Загора и след кратка почивка започва подготовка за турнира "Чирпанска кама", който ще се проведе на 3 и 4 април. Берое е в група “Б” със съставите на Борислав (Първомай), “Ботев” (Пловдив) и “Левски” (София).