Сблъсъкът между Литекс и Берое е ключов за разпределението на местата между трето и пето. Ако „зелените" изпреварят днешния си съперник и завършат пред него, това ще стане за първи път в историята. Досега неизменно Берое завършва зад Литекс, когато и двата отбора са били в елита.

Същевременно трябва да се отбележи, че никога до този момент Литекс не е бил изпреварван в крайното класиране от повече от два провинциални отбора. Цели 11 са сезоните от влизането на отбора в елита през 1997-а, в които ловешкият тим е бил на най-високо място от извънстоличните клубове. Едва три пък са първенствата, в които два тима от провинцията са изпреварвали Литекс. За първи път това стана през 1999/00, когато пред „оранжевите" финишираха Нефтохимик и Велбъжд (Кн).

През сезоните 2011/12 и 2012/13 ситуацията отново бе такава. В тези първенства освен шампионът Лудогорец, Литекс бе изпреварен съответно от Черноморец, а после и от Ботев (Пд).

През този сезон „канарчетата" вече на 99% нямат шанс да изпреварят Литекс. Особено след победата на „оранжевите" в Коматево. Така че вече е сигурно, че Литекс няма да бъде задминат от рекорден брой отбори през този. Но специално ако Берое успее – ще му се за първи път.