Българският футболен съюз, Българската федерация по баскетбол и Столична община организираха съвместно събитието „TeamUp – Спорт за деца“ като част от проекта TeamUp Erasmus+.

Инициативата се проведе на терените на Спортна София, а целта й бе да запознае децата както с футбола, така и с баскетбола чрез интерактивни тренировъчни сесии и същевременно да обучи учителите за ползите от спорта и новата образователна платформа TeamUp.

Събитието се проведе съгласно препоръчките на УЕФА за защита на деца и малолетни при оранизирани мероприятия, като от страна на БФС присъстваха мениджър „Масов футбол“ Николай Рибарски и Юлия Кръстева (Мениджър Проекти), изпълнителният директор на БФБ Филип Виденов и Теодора Филева от Дирекция "Спорт и младежки дейности" към Столична община.

Основната задача на събитието бе да предостави възможност на учениците на възраст 8-9 години да получат начално обучение както по футбол, така и по баскетбол.

В същото време TeamUp има за цел да насърчи значението на масовото спортно образование, особено във футбола и баскетбола.

Образователната платформа предоставя ресурси за треньори, учители и родители за подобряване на спортното образование на децата, укрепване на връзката между спортните федерации и училищата и насърчаване на сътрудничеството.

В края на събитието, стараейки се да намалим въглеродния отпечък, а и да насърчим култура за опазване на околната среда сред най-малките, участниците събраха всички рециклириуеми отпадъци (пластмасови бутилки и хартия), които бяха предадени на партньорите от Екопак за рециклиране.