Българският футболен съюз и Министерството на спорта започват сериозно промени в работата с подрастващите футболисти. Двете институции обявиха резултатите от направените анализи след проведените в последните месеци лагери. Те показват, че работата в ДЮШ на клубовете е далеч от европейските стандарти. Поради тази причина ще се изготви дългосрочна програма за развитие на детския футбол.

“Анализите показаха, че ДЮШ в България е далеч от европейските стандартни. По шестобалната схема можем да дадем оценка 3. В най-близки срокове ще излезем с нови неща за клубовете, с които рязко да се вдигне нивото. Ще започнем 4-годишна дългосрочна програма, след която да бъдат захранвани отборите със собствени кадри. В момента съвсем резонно треньорите на първите отбори не пускат юношите”, каза председателят на техническия комитет на БФС Павел Панов.

"Очевадно физическата подготовка на юношите изостава. Благодаря на Министерството за съвместната работа и подготвените анализи. Предстои ни много работа. Трябва да се обърне внимание не само на децата, но и на треньорите. Нужно е да се работи в по-тесен контакт, защото те работят пряко с тях. За радост или за съжаление футболистите се формират в клубовете", заяви от своя страна вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков.

"Искам и аз да изразя задоволството си от свършената работа. Видя се, че сме далеч от истината, но това е едно начало, за да се работи за кардинално промяна. Поне честно се видя къде се намираме в момента. Вече знаем къде са резервите и къде се допускат грешки", бе мнението на спортния министър Красен Кралев.

"Лагерите, които се направиха показаха, че младите футболисти не са на добро ниво. В клубовете не се работи правилно, надявам се, че с тази програма, ще можем да помогнем на клубовете и младите играчи. Трябва всички отбори и ние да се обединим в това, че трябва да дадем шанс на младите да тренират на добро ниво и да се развиват", каза Емил Костадинов, който е член на Изпълкома на БФС.