Българският футболен съюз е спечелил дело срещу данъчните за 600 хиляди лева, съобщи изпълнителният директор на БФС Борислав Попов.

Парите са били изискани от НАП като отчисления от премиите на националите за четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 г. От БФС са доказали, че сумата все пак е била преведена според закона в специален фонд на тогавашния комитет за младежта и спорта. От НАП само потвърдиха за съдебни спорове, но отказаха всякакъв коментар.

Голямо съдене между НАП и БФС

Българският футболен съюз и НАП са се впуснали в поредица съдебни дела, свързани главно с данъци и други вземания към хазната. Това стана ясно след проверка на "24 часа" в Софийския административен съд (САС) и допитвания до двете спорещи институции.

Най-важното дело е стартирало благодарение на великите победи на легендарната Пенева чета още преди повече от 15 години по американските терени по време на световното първенство. Тогава днешният президент на БФС Борислав Михайлов бе капитан на тима, който в крайна сметка завърши четвърти и се окичи с бронзовите медали.

Години по-късно данъчните са започнали дело, с което изискват футболните ръководители да внесат в хазната 600 хиляди лева. Според тогавашните закони те трябвало да бъдат преведени в специален фонд към тогавашния Комитет за младежта и спорта.

След дълги съдебни битки от футболния съюз успели да докажат, че въпросните пари отдавна са били изплатени и босовете от "Иван Асен II" 29 са абсолютно невинни. В крайна сметка се наложило да изплатят само десетина хиляди лева.

Всичко това разкри изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. От НАП потвърдиха, че са загубили делото, но отказаха коментар.

Българският футболен съюз спечелил и дело срещу НАП за данъчни задължения от 67 000 лева.

САС отменил в края на м.г. ревизионен акт, според който БФС трябва да довнесе в хазната 28 304 лв. данък общ доход и 39 061 лв. лихви върху сумата. Данъчна ревизия през 2008-а установила, че задължението е за периода 2001-2003 г.

Пред съда обаче от футболния съюз аргументирали жалбата си с изтеклия 5-годишен давностен срок за търсене на данъчни задължения.

В решението си от декември 2009 година САС посочва, че актът е необоснован и незаконосъобразен. Съдиите установили и разминавания в посочените суми в ревизионния акт и докладите на данъчните инспектори.

Решението в полза на БФС е обжалвано от НАП пред Върховния административен съд, който е насрочил делото за юни.