Българския футболен съюз (БФС), Българска професионална футболна лига (БПФЛ) и Асоциацията на българските футболисти (АБФ) подписаха колективен трудов договор (КТД), съобщи сайтът на футболната ни централа.

Подписите си под споразумението положиха президентът на БФС Георги Иванов, президентът на БПФЛ Атанас Караиванов и президентът на АБФ Дончо Донев. На събитието присъстваха също генералният секретар на АБФ Георги Бойчев и вицепрезидентът на асоциацията Мила Христова.

Трите страни преподписват колективния трудов договор за професионалния футбол за шести пореден път, като продължение на социалния диалог и като доказателство, че в българския футбол той е ефективен и ползотворен. КТД е изключително важен документ за българския футбол и е в съответствие с изискванията на ФИФА, УЕФА и ФИФПро за развитие на социалния диалог във футбола на национално ниво.

В договора БПФЛ участва като представител на работодателите – професионалните клубове, АБФ е представител на работниците – професионалните футболисти, а БФС участва като гарант за изпълнението на този договор.

КТД определя рамката на трудовите взаимоотношения между клубовете и футболистите. В него са заложени всички елементи, които определят условията на работа в професионалния футбол – минимални заплати, застраховки, отпуски, условия за тренировки, условия за сключване и прекратяване на трудовите договори.

По време на срещата беше подписано и колективно споразумение за условията на работа в женския футбол. Страни по договора са БФС и АБФ. Това споразумение е в изпълнение на критериите, които ФИФА, УЕФА и ФИФПро задават за развитието на женския футбол в националните федерации. То покрива стандарти и условия за осигуровки, тренировки, пътувания, настаняване на ниво първенство и национален отбор в женския футбол.

„От името на АБФ искам да благодаря на президента на БФС г-н Георги Иванов и президента на БПФЛ г-н Атанас Караиванов за доброто сътрудничество и разбиране по време на преговорите за подписване на двата договора. И специално искаме да благодарим на изпълнителния директор на БФС г-н Борислав Попов, който положи много усилия за изработването на тези два важни за футбола ни документа.“, сподели президентът на АБФ Дончо Донев.

„Колективното договаряне осигурява фундаменталната база във футболната индустрия и подчертава, че решенията се взимат демократично. С нашите подписи продължихме ефективния социален диалог у нас.“, подчерта президентът на БПФЛ Атанас Караиванов.

„За Българския футболен съюз като гарант за подписването на тези договори, днешното събитие е от изключително значение. Искам да благодаря на АБФ и БПФЛ за ползотворното сътрудничество и поетите ангажименти, съответстващи на приетата от нас посока за развитие на социалния диалог във футбола на национално ниво.“, заяви от своя страна президентът на БФС Георги Иванов.