25 талантливи млади съдии от Югозападна България започват курс за обучение по специална програма. Първата част от него ще бъде днес в Благоевград. Идеята и реализацията е на новия председател на Съдийската комисия на Зонален съвет-София Любчо Славчев.

„Искам да направим нещо добро за нашите арбитри по подобие на програмата CORE на УЕФА. Надявам се, че всички ще работим професионално и резултатите няма да закъснеят“, каза за bgreferee.org Славчев. Теоретичните занимания са поверени на главния методист на Съдийската комисия на БФС Детелин Баялцалиев, а практическите упражнения - на фитнес-инструктора Николай Петров.

На съдиите ще бъдат показани примерни тренировки за дните преди и след мач, както и как да загряват преди мач. В тях ще участва и новият кондиционен треньор на реферите от югозападна България - Антон Иванов. Петимата ръководещи съдии и 20-те асистенти, които участват в програмата, ще бъдат обучавани от петима ментори – Младен Благоев, Георги Янков, Велко Попов, Костадин Стоичков и Драгомир Стоянов. На семинара ще присъства цялата Съдийска комисия на ЗС на БФС-София – Любчо Славчев, Любен Ангелов, Кънчо Димитров, Любен Трайков, Кирил Манолов.

Втората част на курса е планирана за края на май, като дотогава съдиите ще бъдат наблюдавани от менторите най-малко в три мача.