БФС въведе нова точка в правилника си, която позволява на чиновниците в централата да отменят показани от съдиите жълти и червени картони. Промяната в нормативните документи ще позволи на различни клубове да отървават играчите си от сериозни наказания.

До момента единственият начин да се отмени един картон беше, ако съдията прецени, че е допуснал грешка и подаде специален допълнителен доклад. През миналия шампионат обаче избухна голям скандал, след като реферът Богомил Маринов отказа да пусне подобен доклад за показания червен картон на Никасио срещу Славия. Това вбеси Христо Стоичков, който поведе война срещу БФС, заплаши съдията, а самия Маринов се отказа от кариерата си на футболен арбитър.

Дали за да се избегнат подобни случаи или по друга причина, но БФС увеличи правомощията на членовете на Диспицлинарната и съдийската комисия. С новата промяна те ще могат да отменят показани на терена картони.

НОВИЯТ ПРАВИЛНИК:

Промени в Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за 2012/2013, Правилник за състезателните права на футболистите, Правилник за статута и трансферите на футболистите, Финансов правилник и др.

Да се допълни ДП, Чл.31, т.3:

Неправилно показан картон (жълт или червен) може да бъде отменен освен след изслушване или допълнителен доклад от съдията до ДК при БФС, също така от ДК при БФС след получаване на експертен доклад от СК при БФС, базиращ се на анализиран видеозапис на спорния момент на футболната среща.