Любослав Пенев бе освободен от поста селекционер на националния отбор на България по футбол. Това решение бе взето днес на извънредното събрание на Изпълкома на БФС. Чашата на търпението към бившия национал преля след равенството 1:1 с Малта у дома, което направи шансовете ни за класиране на Евро 2016 илюзорни. Веднага след мача БЛИЦ обяви, че Пенев ще бъде освободен от поста.

„Дълго време анализирахме трите години на Любо Пенев в националния отбор. През последната година имаме спад, а след последния мач почти нямаме шансове за класиране. За това договорът на Любо Пенев и неговия екип се прекратява. Не сме готови със заместник на треньора. Надявам се до Нова година да имаме яснота. Няма да бъде чужденец“, заяви президентът на БФС Борислав Михайлов.

"Дали ще плащаме неустойка или няма, това тепърва ще се решава", заяви шефът на футболната централа във връзка с въпрос относно информацията на БЛИЦ, че Любо Пенев се е отказал от сериозната неустойка и иска да му бъдат платени само три заплати от по 25 000 евро.
 
„Много ме е яд, че се разделям с Любо Пенев. Вкара дисциплина в отбора, модерни методи. Явно обаче тези играчи не го заслужават.  Със сигурност футболистите са най-виновни, но треньорът трябва да им въздейства. Те го подведоха. С Любо говорихме няколко пъти, с него сме приятели. Уволненията на треньорите са нормално нещо във футбола. С него се разделяме, но оставаме приятели. Някои от играчите не знаят какво е да си част от националния отбор."
 
"Издръжката на националния отбор е 2 750 000 лева. Всичко, което се изисква от БФС за националния отбор е направено и то на европейско ниво. Затова след мача с Малта попитах играчите дали има някакъв проблем. Ако се бяха класирали на европейското първенство, щяха да получит 2,5 милиона. Как по-добре да ги мотивираме? Знами има голям проблем. Не е нормално капитанът да изпие бутилка уиски след слабия мач с Малта. Не трябва и аз да обяснявам пред медиите защо националните са играли слабо, а играчите да мълчат и да бягат от журналистите“, допълни Михайлов.