Българският футболен съюз прави промени в договорите на професионалните футболисти след казуса с Абел Анисе. Това стана ясно на заседание на Изпълкома днес, на което бяха обсъдени промени в нормативните документи и правилника за статута и трансферите на играчите.

От доклада на централата става ясно, че ще бъде забранено включването на клаузи в договорите, според които играчите са на изпитателен срок.

Този казус стана популярен около преминалия от Черноморец в ЦСКА Абел Анисе. След публикуването на контракта му с “акулите” се видя, че той е бил на шестмесечен изпитателен срок. Така футболистът е обвързан с клуба, а клубът може да се освободи от играча при желание. По-късно се появиха информации, че тези договори са честа практика в Черноморец.

"Във връзка с възникнали проблеми по прилагането на Правилника за статута и трансферите на футболистите се налага конкретизиране на някои от неговите разпоредби, които да влязат в сила от началото на зимния трансферен прозорец за сезон 2011/2012:
2.1. Необходимо е да се въведе категорична забрана за клубовете да включват в договорите си с футболистите условия или уговорки за изпитване на техните умения или качества. Тази практика категорично е отречена от ФИФА и следва да се прилага и от БФС и клубовете.
С оглед на изложеното се приема в чл. 12 от ПСТФ да се създаде нова алинея 4 със следното съдържание:
"(4) Футболният клуб не може да включва в договора с футболиста-професионалист, условия за проверка на неговата годност или качества да упражнява професията "футболист".
2.2. Необходима е и корекция в чл. 43, който предвижда, че сключен договор не може да се прекрати едностранно по време на сезона. Това е установен принцип в световния футбол и поради това следва изрично да се посочи като принцип, който защитава договорната стабилност във футбола. Новият текст гласи:
"(43) Договорната стабилност означава, че сключен договор или упражняването на състезателни права не могат да се прекратяват едностранно по време на сезона
", е решението на БФС.