Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

БФС се прочу, след като се оказа, че има скандално разминаване в Наредбата на футболната ни централа и изискването на УЕФА относно финалиста в турнира за Купата на България. Стигна се дотам, че три кръга преди края на първенството и в навечерието на финала между Лудогорец и Локо (Пд) все още не е ясно кои отбори ще имат правото да участват в евротурнирите.

В Наредбата на БФС е записано: "Когато носителят на Националната купа е и шампион на страната, в турнира на Лига Европа участва клубът, който е класиран на най-предно място в класирането на шампионата на страната, след всички клубове, които са се класирали за Лига Европа."

Същевременно от БФС твърдят, че са получили писмо от УЕФА, с което от "Иван Асен" уведомяват потенциалните участници в евротурнирите - ЦСКА, Лудогорец, Черноморец, Локо (Пд), Литекс и "Левски", че по настояване на европейската футболна централа и съгласно промяна в Правилника за провеждане на турнира Лига Европа, в сила при определяне на представителите на всяка страна е следното правило: "Ако победителят в турнира за Купата на България „Корпоративна Търговска банка“ спечели квота за участие в квалификациите за Шампионската лига за сезон 2012/13, неговото място в Лига Европа се заема от отбора, загубил финала в турнира за Купата на България. Загубилият финалист обаче влиза в Лига Европа с квотата за най-ниско класирания в първенството участник в европейските турнири, а не с мястото, запазено за носителя на купата на България."

Любопитното е, че БФС са били уведомени от УЕФА за това още на 16 септември, но заради недоглеждане от "Иван Асен" са подвели клубовете. Сега обаче Борислав Михайлов и компания изненадват кандидатите за евротурнирите с "уж" новото решение на евроцентралата.

При така стеклите се обстоятелства става ясно, че ако Лудогорец спечели шампионската титла и Купата, Локо (Пд) ще участва в Лига Европа, независимо от класирането си в първенството. Ако тимът от Разград грабне Купата, но не пребори ЦСКА за първенството, "Левски" и Литекс пак се оказват сериозно ощетени, тъй като до момента в тези два клуба знаеха, че и при завършване на 4-о място в крайното класиране на "А" група, имат шанс да стигнат до Лига Европа. Сега обаче "сините" и "оранжевите" бяха изненадани от писмото на БФС, като всичко това се случва само три кръга преди края на шампионата.

В крайна сметка се получава, че Черноморец, "Левски" и Литекс имат сметка ЦСКА да стане шампион, а Лудогорец да победи Локо (Пд) на 16 май. Ако това се случи, "армейците" ще играят в Шампионската лига, тимът от Разград ще участва в Лига Европа от квотата, която трябва да излъчи България от турнира за Купата на страната, а останалите два участника ще бъдат третият и четвъртият в крайното класиране на "А" група.

Разминаването в двата документа:

2_2.jpg

3_4.jpg