Българският футболен съюз раздаде по 60 топки за клубовете от efbet Лига. Представителите на отборите от елита имаха възможност да получат официалните продукти за шампионата от домакина на БФК точно преди началото на днешния жребий за сезон 2023/24.

Топката е произведена от „Адидас“ специално за Мондиал 2022 в Катар и вече беше използвана в родния шампионат. За новия сезон продуктът на германския концерт остава официална топка на българското първенството.

„Даваме по 60 топки на клуб и им пожелаваме успешна подготовка и успешна нова спортно-състезателна година. Миналия сезон първенството беше много интересно. Не се знаеше нищо като крайно класиране нито в Първа лига, нито във Втора. Дори и в Трета имаше много интригуващ финал. Пожелавам на отборите през новия сезон да покажат още по-добри игри и да имаме още по-силен сезон“, заяви пред журналистите Директорът на Първенства и турнири към БФС Валентин Чакъров.

„Форматът на първенството остава същият, както и този за купата на страната. Кръговете с датите и часовете ще бъдат изработени след жребия за европейските клубни турнири, който е на 20-и и на 21-и юни. Както знаете, догодина има европейско първенство и поради тази причина еfbet Лига ще приключи в края на месец май. През есента всички кръгове ще се изиграят в уикендите, а само един междинен е предвиден – през септември, заяви президентът на Професионалната лига Атанас Караиванов.

Неделчо Михайлов от Направление Спортно-техническо обяви, че последният есенен кръг ще се изиграе на 10 декември, а на 17-и в последния месец от годината е резервната дата за изиграване на отложени мачове. Пролетният дял на сезон 2023/24 ще започне на 18 февруари 2024 г..

Жребият за първенството във Втора лига ще се изтегли другата седмица, когато Лицензионната комисия прегледа документите на отборите там. Единствено повече работа има при новаците от четирите Трети лиги. Вчера е минала инспекция на стадионите на Марек (Дупница) и на Бдин (Видин), а в следващите дни ще бъде направена такава в Балчик и Несебър.