ПРАВО НА ОТГОВОР от Атанас Атанасов Папаризов. ОТНОСНО: две публикации на 17 октомври 2011 г. БЛИЦ Спорт : в 14:12 часа „Венци Стефанов с шокиращо разкритие: Син на евродепутат наръга наш играч!” и в 20:23 часа „Синът на Евродепутата Папаризов намушкал играча на Славия”
 
Уважаеми дами и господа,
Преподавам на английски език международна търговска политика и европейска интеграция във „Висше училище международен колеж”, Програма на Портсмутския университет, Обединено кралство Великобритания.
Не съм евродепутат. Не съм и депутат.
 
Действително срещу непълнолетния ми син и още две момчета е повдигнато обвинение през септември 2011 г. за съучастие в причиняване на лека телесна повреда на пострадалия Божидар на 23 август 2011 г. чрез наръгване с нож. Това обвинение е несъстоятелно и ние го оспорваме по процесуалния ред. Необосноваността на обвинението се основа на факта, че синът ми не е имал нож и не е нанесъл удар с нож.
 
След като синът ми и неговият приятел Иван не са имали ножове и не са нанасяли удар с нож, то как би могло да бъдат обвиняеми и съучастници в причиняването на една единствена рана.
И аз питам като гражданин и баща на непълнолетен син, повдигнатото обвинение срещу сина ми неграмотност ли е или политическа поръчка?
 
Известно ли е на Венци Стефанов, че нарушава правилото за следствената тайна, както и моите, и на сина ми права и интереси като съобщава клюкарска информация, че футболиста от ФК „Славия” „го е наръгал син на евродепутат.”
 
Нима не е известно, че източниците на информация - прокуратурата и МВР, които държат следствената тайна, имат задължение да не разкриват самоличността на непълнолетните обвиняеми и свидетели и да защитават правата и интересите им?
 
Във всеки случай, прокуратурата и МВР са подвели БЛИЦ Спорт, за да се напише: „БЛИЦ разбра, че става дума за сина на бившия евродепутат от БСП Атанас Папаризов”.
 
Ето как от клюка, разпространена уж безименно от Венци Стефанов, се стига до клеветата, че синът ми е намушкал, наръгал играча на Славия .
 
Не отправям обвинения към авторите на публикациите в БЛИЦ Спорт и другите медии, защото вярвам, че са извършили необходимата проверка от поне два източника на информация и са професионално добросъвестни.
Но кой използва изявленията на Венци Стефанов седмица преди изборите? Несъмнено той разпространява невярното обстоятелство, че синът на евродепутат е наръгал футболиста с нож като се търси връзката с моето име.
 
Имал съм честта да работя експертно като министър, депутат, председател на парламентарна комисия и евродепутат за прилагане международния опит в областта на икономическата и социална политика на страната и защита интересите на Република България.
 
Убедеността ми, че се извършва политическа кампания срещу мен се основава на обективни факти. През месец август т. г. са били изяснени обстоятелствата относно деянието срещу пострадалия футболист. През месец септември е повдигнато обвинение срещу трите момчета. Разследването не е приключило и още не са предявени материалите на обвиняемите. А в седмицата преди изборите, на 17 октомври 2011 г. , както го цитира „Труд”, прокурор Радослав Димов оповестява неправомерно официалната информация за имената на тримата обвиняеми, но не споменава кой от тях е употребил ножчето. В същия ден, Венцислав Стефанов, президент на ФК „Славия” разпространява чрез БЛИЦ Спорт, че случаят се потулва, защото футболиста „ го  е наръгал син на евродепутат.” По този начин в публичното пространство невярната информация на Стефанов като че ли се потвърждава от изявленията на прокурора Димов, който затаява истината относно извършителя.
 
Що се отнася за шестнадесет годишния ми син, той наистина е пристрастен към спорта и фитнес залата и е футболен запалянко. Ученик е в английско училище. Солидарен е с приятелите си. По характер е буен, отстоява своите принципи. Добронамерен е дори до степен да признава и поема вини.
 
Не споделям тенденциите в нашето съвремие в публичното пространство да се обвиняват децата заради възгледите и положението на техните родители, както и обратното.