Бившият футболист на Лудогорец (Разград) и турския гранд Фенербахче Меджнур Чолак, който е с двойно гражданство, е задържан вчера сутринта в дома си в баровския истанбулски квартал „Саръйер”, информира авторитетния край Босфора вестник „Миллиет”. Заедно с него белезниците са щракнали по ръцете на още 34 души, сред които са неговият син Аднан Чолак и братовчед му Сунай Памук. Сред задържаните е и името на доскорошния помощник на Гус Хидинк в националния тим на Турция и бивш вратар на Фенербахче и представителния тим Енгин Ипекоглу.
 
Със заповед на прокуратурата на Саръер са отнети двамата луксозни автомобила Порше и Ферари на фамилия Чолак, както и БМВ, водещо се на Сунай Памук.
 
Задържаната група от 35 души е обвинена в създаване на мафиотска структура с лидер Меджнур Чолак, която чрез манипулиране на акциите на Истанбулската борса е спечелила незаконно близо 100 милиона турски лири. Цели седем месеца полицията била по дирите на мафиотската структура, за да се добере до неопровержими доказателства за нечистите й дела.
 
Бившият футболист на Лудогорец Меджнур Чолак попада в криминалните хроники по страниците на турския печат от доста години. И всичките те са единствено като борсов посредник. Чрез различни операции с акции на прохождащи в борсата фирми е успял да „прибере” парите на доста известни в южната ни съседка имена. Сред тях е и това на легендата на турския футбол и понастоящем депутат в новоизбрания парламент Хакан Шукур.
 
Меджнур Чолак бе задържан поне дузина пъти за подмолната си дейност, като през 2006 година отнесе едногодишна присъда и тригодишна забрана да не стъпва на територията на истанбулската борса.
 
Схемата на неговите измами била следната, обобщава вестник „Миллиет”: „Мафиотската структура на Меджнур Чолак пускала „пипалата” си сред промишления сектор и разучавала коя нова фирма ще пусне акции на борсата. След появяването им те веднага ги изкупували на безценица, след което убеждавали играчите, че са фирми с голямо бъдеще. После пласирали акциите на 40-50 кратна по-висока цена. С течение на времето се оказвало, че това са дребни фирми и измамените от Меджнур Чолак губели парите си”.
 
Меджнур Чолак носеше българското име Мартин Емилов. Той е роден на 7 август 1967 година в Разград. В юношеските си години младокът впечатлява специалистите, които му предричат бляскаво бъдеще на футболния терен. Чолак играе няколко сезона в Лудогорец, а впоследствие, след като се преселва в Истанбул, носи фланелката на “фенерите”.
МЕХМЕД ХОДЖОВ/БЛИЦ