ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Бившият защитник на ЦСКА Нуно Томаш даде интервю в родината си за tribuna.expresso.pt.  27-годишният португалец, който изигра общо 24 мача за „армейците“ във всички турнири в периода 2019 - 2021 г., разказа доста впечатляващи и пикантни неща от престоя си в България.

„Трябва да уточня, че аз принципно не трябваше да ходя в ЦСКА. Синът на президента дойде в Португалия, за да подпише с друг централен защитник, който по това време беше в моя клуб Беленензеш. Става дума за Венсан Сасо, който сега е в Боависта. Сасо първоначално каза, че иска да отиде, но когато се стигна до договор, той се отказа в последния момент. Тогава се намеси мениджърската агенция „ProEleven“ и каза: „Ако е само за три месеца, имаме тук футболист, който дори не играе“.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Това бях аз. От ЦСКА се съгласиха, а аз буквално приех за секунди. Веднага тръгнах за България със сина на президента и приятелката му. Когато пристигнахме на летище „София“, до самолета дойде автобус, в който се качихме само аз, той и приятелката му! Останалите пътници трябваше да изчакат друг автобус. Беше малко като в екшън филм. После на терминала излязохме през съвсем друга врата. Вече беше нощ, а времето - изключително студено. Валеше сняг, а бяхме само ние тримата. Изведнъж се появиха един-два големи джипа. Признавам, че се съмнявах дали наистина отивам във футболен клуб или ще ми се случи нещо друго (смее се). Но всичко мина гладко, оставиха ме в хотела и обясниха как ще протече следващият ден“, разказва  Томаш.

„Приеха ме добре. Имаше двама португалци, единият от които Рубен Пинто, който преди това беше играл за Беленензеш и не ми беше непознат. Отделно имаше трима-четирима бразилци. Българите са добри хора, но не купонясват много. По-свити са и говорят само с човека до себе си. Имаше и петима африканци в отбора. Те говореха английски и пускаха музика в съблекалнята. Средата хем не беше много по-различна от нашата в Португалия, хем се различаваше, защото имаше много хора от различен произход. У нас играех в отбори само с наши момчета. С по-възрастните хора в клуба беше по-сложно. Домакинът, примерно, не говореше английски. Ако ми липсваше облекло за тренировка, беше трудно да го обясня без жестове. Иначе българският език е много сложен. Научих няколко думи, които биха ми помогнали в ежедневието, но беше много трудно. Футболът в България е малко по-труден от португалския, но с по-малко качество. Първите пет-шест отбора са много добри.“

„На мястото на Добри Митов дойде един възрастен треньор (Люпко Петрович), който беше важен човек в клуба. Веднъж той направи нещо на тренировка, което изуми всички. Бяхме по средата на заниманието, когато чухме звънене на мобилен телефон. Той пъхна ръка в джоба си и започна видео разговор с дъщеря си и вероятно с внука си. Беше абсолютно спокоен в средата на терена, дори не се скри встрани. Футболистите стояхме и гледахме какво става, не вярвахме на очите си (смее се). С тази треньорска рокада загубих титулярното си място. Борех се да променя статута си, но не успявах. Бях чужденец, а когато нещата се объркат, лесно е да обвиняваме онези, които идват отвън“, допълни защитникът.

„Имам една специална история с Рубен Пинто. Излизаме от стадиона – аз, той, жена му, синът му и един мой приятел, който беше на гости. Рубен беше този, който шофираше. На излизане от стадиона трябваше да се включим в път с две ленти от всяка страна. Опитахме да се включим, но дойде една кола и ни удари. Вината беше наша, защото пред нас беше знак „Стоп“. В България е задължително да имаш две застраховки – една за нашата кола и една за колите на другите. Рубен не знаеше това. Беше голяма каша. Госпожата, с която катастрофирахме, когато разбра, че сме чужденци, малко се уплаши. Тя не говореше английски. Рубен искаше да отбием и да се разберем помежду си, но тя отказа и извика полиция. При проверката разбраха, че едната ни застраховка е изтекла, а другата въобще я нямаме. В Португалия подобен гаф щеше да създаде големи проблеми. Полицаят се оказа фен на ЦСКА и ни направи застраховки за 10 минути и всичко беше наред. Полицаят си направи снимки с нас.“

„Въобще моите истории в България винаги са свързани с полиция. Веднъж ме посетиха две групи приятели по различно време и им оставях колата, за да се разхождат из София. Когато пристигнах и започнах да се возя с Тиаго и Рубен, забелязах, че в България по пътищата е пълна бъркотия. Никой не спира на „Стоп“, а червеното на светофара се приема все едно е жълто. Обясних на моите приятели, че ако имат проблем с полиция, трябва да започнат да говорят на английски, защото повечето полицаи не го говорят и накрая махат с ръка и всичко отминава. Веднъж обаче мои приятели пътували извън София и изпреварили полицейска кола. Наредили им да отбият. Единият ми приятел започнал да говори на английски. Но този полицай говорел английски и ги арестувал. Другият си мислел, че няма да ги пуснат и почти е предложил подкуп. Накрая им казали, че трябва да платят глоба. Попитали колко пари имат. Оказало се, че в наличност имат 10 евро. Полицаят казал, че това е напълно достатъчно и ги пуснал“, разказа португалецът

През декември 2020 г. в един вестник в България се появи новина, че нямам място в отбора и ще ме гонят. Разпечатах тази новина и я пратих на моите мениджъри. Казаха ми, че са говорили със сина на президента и той обявил, че разчитат на мен и няма проблеми. След 10 дни спортният директор ме извика и каза: „Все пак трябва да си търсиш нов клуб, ние няма да разчитаме на теб.“, завърши Нуно Томаш.

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК