Легендата на Черно море Дамян Георгиев почина тази сутрин на 72 години, обяви официалният сайт на варненци. Георгиев е издъхнал в съня си, след като през последните шест месеца се бореше с коварно заболяване. Цялата кариера на бившия флангови нападател преминава в тима на “моряците”. Георгиев от много години живееше в САЩ.

Чудото, както е известен Георгиев, е възпитаник на школата на Черно море. През 1968 г. е включен в първия състав на „моряците“ и дебютира в „А“ група на 18-годишна възраст. Година по-късно става европейски шампион с юношеския национален отбор, с който записва 11 мача и 3 гола. На 28 декември 1969 г. дебютира за „А“ националния отбор в контрола срещу Мароко, която е загубена с 0:3. Това му остава единственото участие за мъжкия състав на България. Между 1970 г. и 1972 г. изиграва 16 мача и вкарва 3 попадения за младежкия национален отбор.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Георгиев играе за Черно море в продължение на 10 години. В първенството записва общо 244 мача с 63 гола – 213 мача с 55 гола в „А“ група и 31 мача с 8 гола в „Б“ група. Бърз, пробивен и техничен футболист. Майстор на спечелването на дузпи. По време на кариерата му са отсъдени 58 наказателни удара за Черно море след нарушения срещу него.

След края на състезателната си кариера се занимава с треньорска дейност. Седемнадесет години работи в детско-юношеската школа на клуба. Впоследствие е бил начело на Овеч (Провадия), Локомотив (Каспичан) и Ботев (Нови Пазар), чийто състав успява да изведе до промоция за „Б“ група. През 1996 г. за кратко е старши треньор на Черно море. В последните години живееше в американския град Орландо (щат Флорида).

БЛИЦ СПОРТ изказва своите съболезнования на близките и приятелите на Дамян Георгиев.