Уникален скандал се случи със съдията на мача Литекс – “Левски”. Реферът е пребит и е заплашван със смърт...Не иска да ръководи двубоя. Двата тима се изправят тази вечер в 1/4-финал в турнира за купата на България в Ловеч. Не става въпрос обаче за днешния сблъсък, а за двубой между Литекс и “Левски” през 1999 година. БЛИЦ връща лентата назад и ви припомня най-скандалния мач между двата тима.

На 8 декември 1999 година Литекс посреща “сините” в 1/8-финал-реванш за Купата на България. В първия мач “Левски” печели в София с 2:0. Преди реванша положението е повече от напечено. Литекс е актуален шампион и върви уверено към втора поредна титла. Собственикът Гриша Ганчев дава всичко, за да може отборът му да е лидер и да се наложи като фактор в българския футбол. Организацията е на ниво, Литекс печели мач след мач, къде с добра игра, къде с помощ на съдиите. По онова време реферите подхождат с повечко респект към мачовете на ловешкия тим. Особено, когато трябва да ръководят в града край покрития мост. Гришата гледа от високо, дебеловрати момчета седят край тъчлинията и са готови във всеки един момент да действат. По това време бизнесменът от село Микре прохожда във футбола, но набързо успява да спечели страха на родните съдии. “Ако не играеш по свирката на Литекс, “гориш”. Не е като сега, преди ги биеха, излизат и пак свирят, няма мърдане”, разказва бивш наш рефер.

Въпросният мач между Литекс и “Левски” на 8 декември 99-а тръгва като по вода. Домакините повеждат с 1:0 след гол на Алтин Хаджи в 28-ата минута. Общият резултат е намален – вече е 2:1 в полза на столичани и има достатъчно време за пълен успех. “Оранжевите” не спират да атакуват, Димитър Иванков е като на фронта на “синята” врата. Ловчанлии обаче така и не стигат до втори гол. В средата на първото полувреме главният съдия Костадин Костадинов започва да лази по нервите на Литекс. Домакините имат претенции за дузпа, която реферът спестява. Прехвърчат първите искри. Няколко минути след това “оранжевите” претендират за червен картон за играч на “Левски”. Коце Костадинов (на снимката долу) обаче и този път помилва гостите и си навлича гнева на Литекс. За негово нещастие и за жалост на домакините Георги Бачев изравнява в последната минута на първото полувреме. Резултатът е 1:1, а общият е 3:1 за “Левски”. Литекс трябва да вкара поне 3 гола, за да отстрани “сините”.

DSC_0275.JPG

На почивката се разиграва и големият скандал. Гриша Ганчев слиза и нахлува в съблекалнята. С него е и един от бодигардовете му. В стаята са тримата съдии – Костадин Костадинов и помощниците му – Красимир Керезов и Никола Джугански. Компания им правят Гриша Ганчев, дебеловрат охранител и делегатът на двубоя. Гришата е като буреносен облак, нахълтва и започва да иска обяснение за грешките на сегашния шеф на Съдийската комисия. Екшънът тепърва предстои. Бодигардът забива юмрук в лицето на Костадин Костадинов. Ударът е толкова силен, че реферът пада на масичка, която чупи на парчета. Охранителят млати и делегата на двубоя. Плаши със смърт и познатите реплики: “Ако не продължим, не знаете какво ви чака. Мислете какво ще правите през второто полувреме.” Паузата между двете полувремена продължава повече от обичайното, а съдиите не излизат. В тунела се разчува за инцидента, но никой не смее да гъкне. Коце Костадинов не иска да излезе да ръководи второто полувреме. Все пак склонява и доизкарва двубоя. На излизане е пресрещнат от Наско Сираков, който му казва: “Айде, айде, давай да доизкараме мача.”

През втората част екшънът от съблекалнята се пренася на терена. Главно действащо лице отново е Костадин Костадинов. В 50-ата минута гони Загорчич от Литекс. После обаче дава две бързи дузпи за домакините. Светослав Тодоров бележи и двата пъти от бялата точка и докарва резултата до 3:1. “На играчите на “Левски” взе да им пари под краката. Бяха само на един гол от отпадане. Тогава те започнаха да скачат на бой на съдията”, разказва бивш наш рефер. В края на двубоя Коце Костадинов гони още един от “оранжевите” – Николай Димитров. Домакините така и не стигат до четвърто попадение, което да ги класира за 1/4-финалите.

След двубоя реферът Костадинов повече никога не свири мач на Литекс. По-късно след нов оплескан мач, го вадят от съдийството./БЛИЦ

08.12.1999 година, 1/8-финал-реванш
Литекс – “Левски” 3:1
1:0 Алтин Хаджи (28), 1:1 Георги Бачев (45), 2:1 Светослав Тодоров (76-дузпа), 3:1 Светослав Тодоров (82-дузпа)
(0:2 в първия мач)

Литекс: Стоян Ставрев, Николай Димитров, Живко Желев, Драголюб Симонович (72 – Десислав Русев), Златомир Загорчич, Мариан Живкович (66 – Луиш Карлош Мота), Алтин Хаджи (72 – Иван Русев), Небойша Йеленкович, Марин Петров, Светослав Тодоров, Методи Стойнев
Треньор: Ферарио Спасов

“Левски”: Димитър Иванков, Мартин Станков, Захари Сираков (37 – Красимир Димитров), Елин Топузаков, Веселин Вачев, Бисер Иванов, Алексей Дионисиев (46 – Далибор Драгич), Джон Ингълс, Александър Александров, Георги Бачев, Чавдар Атанасов (46 – Димитър Телкийски)
Треньор: Люпко Петрович

Съдии: Костадин Костадинов, Красимир Керезов, Никола Джугански
Градски стадион, Ловеч – 10 000 зрители
Жълти картони: Николай Димитров, Златомир Загорчич, Живко Желев, Алтин Хаджи, Светослав Тодоров (Литекс); Димитър Иванков, Веселин Вачев, Елин Топузаков, Георги Бачев (“Левски”)
Червени картони: Златомир Загорчич (50-Литекс); Николай Димитров (85-Литекс)