БФС публикува становището на Hawk-Eye Innovations във връзка с мачa от пети кръг на Първа лига между Локомотив (Пловдив) и Черно Море (Варна). Гостите спечелиха с 2:1, а голът на домакините предизвика огромни дискусии, тъй като по всичко личеше, че е от засада. ВАР обаче не я зачете.

Предлагаме ви писмото на Hawk-Eye Innovations в сайта на БФС:

"Уважаеми БФС,

Наясно сме, че при инцидента за потенциална засада в 61-вата минута, калибрираните линии за засада не бяха достъпни за ползване и асистиране за крайното решение от Видео Асистент Рефера.

След детайлен преглед на инцидента ви уверяваме, че системата е била в изправност през цялото време. Все пак успяхме да установим следните причини, които компрометират калибрираните линии на засадата в този случай:

Линиите на игралното поле са прекалено бледи

Осветлението на стадиона не е достатъчно силно, особено при далечната тъч линия

Последствията са, че камерата на 16-тия метър, която е необходима за разглеждане на инцидента, не успява да намери референтни точки за калибриране (очертанията на игрището) и следователно не успява да предостави вярно калибрирани линии на засадата за този инцидент. По време на тестовете преди мача не сме идентифицирали никакви проблеми с нашата система, тъй като условията на осветление (дневна светлина) бяха по-благоприятни в сравнение с тези по време на инцидента.

Без подобряване на осветлението на стадиона и маркировката на игралното поле няма как да сме сигурни, че подобен инцидент няма да се повтори.

Както винаги, оставаме на ваше разположение, ако имате допълнителни въпроси или притеснения".

Ето какво пишат от Лицензионната комисия на БФС:

"Поради недостатъчното осветление на тъчлинията (което възпрепятства коректната работа на видео-асистент регистратора) на сектор В, "Спортклуб" на стадион Локомотив, гр Пловдив, Лицензионната комисия към БФС препоръчва домакинските срещи на ПФК Локомотив Пловдив да се провеждат в светлата част на деня.

Препоръката се отнася в срок до монтиране на осветителни тела на козирката на трибуна "Спортклуб".