България ще участва за втора поредна година в международния социален проект "Футбол за приятелство". Инициативата, в която се включват млади таланти на възраст от 12 до 14 години, отново ще се проведе под патронажа на легендата Франц Бекенбауер, но този път страната-домакин е Португалия.

Основното събитие на проекта ще бъде Вторият международен форум на детските футболни отбори, който ще се проведе в Лисабон от 23 до 25 май. След неговия край младите делегати ще присъстват на финалния мач от Шампионската лига на стадион "Луш".

Първият форум се състоя на 25 май 2013 година в Лондон с участието на представители от осем европейски страни - България, Великобритания, Германия, Гърция, Русия, Словения, Сърбия и Унгария. Те се срещнаха с Франц Бекенбауер, гледаха на живо финала на Шампионска лига на "Уембли" между Байерн и Борусия (Дортмунд) и излязоха с открито писмо с основните принципи на проекта - традиции, мир, приятелство, победа, здраве, равенство, честна игра и отдаденост. Поради големия успех на инициативата, страните участници са удвоени и през 2014 година в проекта ще участват представиштели от 16 държави - Беларус, България, Великобритания, Германия, Италия, Полша, Португалия, Русия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Франция и Холандия, Хърватия.