В почти всеки един от съперниците на Левски и ЦСКА са играли български футболисти. Нещо повече – нашите блестят за своите отбори и имат огромен дял за постигнатите успехи.

В състава на Порто, срещу който ще се изправи ЦСКА тази есен, един от най-добрите футболисти през 90-та е Емил Костадинов. Емо преминава в португалския гранд през лятото на 1990 година, а в касата на “червените” влизат 900 000 долара. Българинът веднага става любимец на феновете, които го кръщават Коща. Той играе на "Ещадио ди Драгао" до есента 1994 година. С екипа на португалския тим Костадинов има 114 мача и 43 гола. Става шампион (1992 и 1993), печели Купата (1991 и 1992) и играе полуфинал за КЕШ през 1994-а.
 
В друг съперник на ЦСКА – Рапид, водеща фигура през 1996 година е Трифон Иванов. Туньо става шампион на Австрия, извежда отбора до финал с КНК (загубен с 0:1 от ПСЖ), а с два красиви гола вкарва Рапид за първи път в групите на Шампионската лига. Това се случва през есента на същата 1996 година, когато виенският отбор удря с 4:2 Динамо (Киев).
 
И в третия противник на “червените” – Бешикташ, е имало българи. Първи там заиграва Златко Янков-Фара през лятото на 1996 година. На следващата година към турския тим се присъединява и Йордан Лечков. Данчо обаче не може да се наложи в Бешикташ и след като влиза в пререкание с ръководството, напуска след грандиозен скандал. Той и истанбулският клуб вкарват спора в съда, а последствията за лагическия халф изобщо не са благоприятни - ФИФА спира правата му.
 
Най-гръмкото име сред съперниците на Левски е Спортинг (Лисабон). Цели трима българи са почитани и до днес от привържениците на “лисабонските лъвове”.
През януари 1991 година първи в Спортинг преминава Красимир Балъков. Техничарят печели купата на и Суперкупата на Португалия през 1995 година и влиза в сърцата на феновете, повечето от които протестират след трансфера му в Щутгарт същото лято.
През август 1991 година в Спортинг заиграва и Ивайло Йорданов, който извършва изненадващ трансфер от Локомотив (Горна Оряховица). Докато Левски и ЦСКА се трепят за подписа му, Ивайло се озовава в Лисабон, където прави уникална кариера в продължение на цели 10 сезона. За този период Йорданов става шампион (2000 г.), печели купата на Португалия след 2:0 на финала срещу Маритимо с два негови гола (1995 г.) . Два пъти прегръща и Суперкупата на страната (1995 и 2000 г.)
Също през есента на 1991 година в продължение на един сезон за Спортинг играе Бончо Генчев.
 
В Лил пък през лятото на 2002 година акостира Владимир Манчев. ЦСКА се разделя с правата му срещу 4,5 милиона лева. Първият сезон е успешен за Владо, във втория той увеличава броя на головете си, а през есента на 2004 година напуска Лил по посока испанския Леванте.
 
Единствено в белгийския Гент от осемте ни съперника никога не е играл българин./БЛИЦ