Първообразът на днешната Шампионска лига е предложен на всички футболни федерации в Европа преди 38 години от българин. Това е Недялко Донски, управлявал най-популярната игра у нас от 1962 до 1970 година. На 11 декември 1973 г. илюстрованият спортен седмичник „Старт" публикува материала „За Купата на европейските шампиони - Суперлига или супертурнир". По това време Донски вече не е първи на футбола заради провала на Световното в Мексико през 1970 година, но е главен редактор на „Старт" и към момента все още е съхранил позициите си по върховете на УЕФА.

Материалът в „Старт" преразказва самото предложение, което Донски праща до всички футболни федерации на Стария континент. В него се предлага революционна промяна на регламента на най-силния клубен турнир, който тогава се нарича Купа на европейските шампиони.

„Не беше толкова трудно да се прецени, че при тогавашния регламент и пълен жребий още от първия кръг на надпреварата се даваше шанс на някои по-слаби отбори основно с късмет да пробият много напред в турнира. И обратно, можеше, а и се случваше, тимове като Реал (Мадрид), Байерн или Аякс да се срещнат много рано и някои оттях да отпадне, от което губеше привлекателността на целия турнир. Затова предложих принципно нова схема за КЕШ", разказва вече 83-годишният Донски пред "Труд".

Идеята на Донски се основава на националната ранглиста на УЕФА, според която шампионите на съответните страни се подреждат. И след първо пресяване, в което участват всички, но с дирижиран жребий (отборите от горната част на подреждането срещу тези от долната) се прави нова класация на останалите 16 тима. Те се разпределят пак чрез жребий в 4 групи по 4 отбора, но преди това са поставени в 4 урни, пак по рейтинг. Така се избягва събирането на най-силните в един поток и се оформят сравнително равностойни 4 квартета. От тях първите 4 отбора играят в полуфиналите в два мача, а победителите - на финал.

Приликата с днешния регламент на Шампионската лига е поразителен, спортните принципи на най-комерсиалното състезание във футбола са начертани не само в най-общи линии от Недялко Донски преди 38 години. Резонно в неговото предложение няма бизнес схема на турнира, изхожда се само от спортния интерес и желанието мачовете в турнира да станат повече и по-интересни. Няма ги, разбира се, и големите пари, които днес УЕФА разпределя между участниците...

„Съжалявам страшно много, че пропуснах да регистрирам авторството си на този проект, а струваше само около стотина долара. Ако го бях направил, когато УЕФА стартира Шампионската лига няколко десетилетия по-късно, с пълно основание можех да претендирам за авторство на идеята. Сега доказателството ми е само статията в „Старт" и писмата, които разпратих до федерациите. Разбира се, не мога да съм сигурен, че това, което съм предложил през 1973-а, е в основата на сегашната Шампионска лига. Но проектът много прилича на днешното състезание като чисто спортен регламент. И бих могъл да имам претенции към УЕФА. Сега само изпитвам задоволство, че съм първият, който е повдигнал съвсем сериозно въпроса за Шампионска лига още преди близо 4 десетилетия. Сбърках и в друго - не изпратих проекта на УЕФА, а само на федерациите членки. Смятах, че първо трябва в неформални срещи между отделните държави да се постигне единно становище по въпроса, което после да се отстоява пред УЕФА", добавя бившият ръководител на футбола ни.

Страните от социалистически блок са твърдо против предложението, което така и не стига до официално обсъждане в УЕФА. Мотивът е, че по тази схема шансовете на отборите от Изтока да пробият в турнира за Купата на европейските шампиони стават още по-малки.

„Колегите и приятелите от футболните федерации на социалистическите страни не бяха доволни от моята инициатива. Имаше негласна практика държавите от източния блок да координират предварително становищата си по най-важните футболни въпроси преди конгресите на УЕФА и да излизат с единно мнение на форумите. Точно това не можа да се случи с моята идея. Получих доста добри оценки за нея от скандинавските страни. Но днес това вече няма значение", спомня си Донски.