България победи Русия с 1:0 в среща от втория кръг на Група 2 от квалификациите за Евро 2012 до 19 години в Естония. Родните юноши са домакини на квалификационната група и в първия си мач загубиха катастрофално от Ейре с 1:4. Срещу Русия обаче възпитаниците на Атанас Атанасов спечелиха трите точки, след като юношата на Реал (Мадрид) Младен Кожухаров реализира победното попадение в 60-ата минута.

Срещата на стадион "Локомотив" в Пловдив започна с минута мълчание в памент на загиналите в Катуница Ангел и Павел, чийто семейства ще получат като дарение приходите от билетите, които за този мач бяха 3526 лева. Публиката опъна плакати: "Ангел и Павел ще останат винаги в сърцата ни", "Катуница благодари на цяла България за подкрепата. Поклон!", "Няма да забравим, няма да простим", свързани със събитията в Катуница.

Родните юноши бяха по-активни през целия мач и на няколко пъти през първата част бяха близо до гола. Още в 7-ата минута след центриране на Руменов бранител на гостите изчисти топката малко пред голлинията. След още 8 минути игра Живко Петков се озова сам срещу вратаря на руснаците, но ударът му по земя бе избит в ъглов удар от стража Исупов. В 22-ата минута Петков от 2 метра стреля над вратата и пропусна втора страхотна възможност. В 30-ата минута Живко Петров отново излезе на изгодна позиция, но опитът му да прехвърли Исупов бе безуспешен. Пет минути преди почивката Тодор Неделев изведе с чудесен пас влезлият като смяна Мартин Кожухаров, но и той не успя да се разпише.

След паузата България продължи да натиска, но пък Русия стигна до най-опасното си положение в 59-ата минута, когато Джукаев излезе сам срещу вратаря Евтимов, но шпагат на Бисеров предотврати сугурен гол. В ответната атака родните юноши поведоха, след като Руменов центрира отдясно, а топката попадна на главата на юношата на Реал (Мадрид) Младен Кожухаров, който я прати в долния десен ъгъл на вратата на Русия за 1:0. Пет минути по-късно Недялков изведе с дълъг пас Кожухаров, който остана сам срещу вратаря, но пропусна да удвои. До края на мача не се случи нищо интересно и в крайна сметка родните “трикольори” записаха първи успех в групата.

С успеха си България измести Русия от третото място с актив от 3 точки. За да се класират в следващия елитен етап, играчите на Атанас Атанасов ще трябва да търсят успех в последния си мач срещу лидера в групата Босна и Херцеговина, който е с пълен актив от 6 точки. Мачът е във вторник (11 октомври) от 16:00 часа на стадион “Христо Ботев” в Пловдив. В същото време Русия, която е без точков актив до момента, ще играе срещу Ейре на стадион “Локомотив”.

Русия – България 0:1
0:1 Младен Кожухаров (60)

БЪЛГАРИЯ: 1.Димитър Евтимов, 2.Христо Попадийн (68-Раиф Мурадов), 4.Тодор Гочев, 5.Антон Недялков, 6.Симоен Ненчев-к (82-Васев), 7.Румен Руменов, 8.Ивайло Чочев, 9.Живко Петков (32-Младен Кожухаров), 10.Тодор Неделев, 13.Борислав Бисеров, 14.Николай Ботев