Младежките национални тимове България и Нидерландия до 21 години завършиха 0:0 на стадион "Славия" в пореден сблъсък от квалификациите за Евро 2023 в Грузия и Румъния. В първия сблъсък помежду им България допусна обрат от 1:0 до 1:3 след съдийски грешки, а днес отново неправилно решение на рефереа коства на "лъвчетата" победата. Със спечелената точка възпитаниците на селекционера Александър Димитров запазват теоретични шансове да си осигурят възможност да играят на бараж за класиране на шампионата на Стария континент.

Мачът започна предпазливо, но "лалетата" взеха инициативата и в 7-ата минута опасен шут на Зиркзее бе избит от стража на "лъвчетата" Дамян Христов. Топката попадна в звездата на "лалетата" Гравенберх, но той я прати над вратата. Три минути след това нова отлична изява на българския вратар не позволи на гостите да поведат. Този път Гравенберх намери Екеленкамп на границата на наказателното поле и той веднага шутира, а Дамян Христов внимаваше и изби в корнер. 

В 14-ата минута Силвестър Джаспър нахля отдясно и с центриране по земя намери връхлитащия Филип Кръстев, който от пет метра не успя да преодолее вратаря Схерпен, който изби в корнер. Четири минути след това Джаспър с чудесен финт се нагласи топката на левия крак, но прати топката във външната страна на мрежата на "лалетата". Нападателят на Хибърниън се озова на добра позиция и в 21-ата минута. Галчев центрира към Филип Кръстев, който с глава продължи към Джаспър,, който обаче се размина с топката.

В 32-ата минута Джаспър изтърва най-чистото положение за гол до момента, след като с глава не уцели опразнената нидерландска врата от близка дистанция. Три минути след това селекционелът на гостите Ервин ван де Лои смени получилия разтежение Касанвиро с Тейлър. Именно той центрира пет минути по-късно, Дамян Христов успя да избие топката пред главата на Екеленкамп, а Зиркзее на намери целта при добавката. Секунди преди почивката Джаспър отново надигра бранителите на съперника и шутира от малък ъгъл, но топката излезе в аут.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Оранжевите" продължиха да доминират и след началото на втората част, но добрата игра в защита на "лъвчетета" не позволи вратарят Дамян Христов да бъде притесняван. В 51-ата минута Джаспър върна към Антов, който шутира без забавяне, но ударът му бе блокиран. Две минути след това нова добра намеса на Дамян Христов не позволи на Бакер да го изненада.

Капитанът Валентин Антов можеше да открие резултата в 55-ата с коварен изстрел от дистанция, но стражът на "лалетата" спаси. Четири минути по-късно със страхотно двойно спасяване блесна и Дамян Христов, който първо отрази коварен удар на Тимбер, при който топката тупна пред него, а след това не позволи и на Редан да го преодолее.

В 63-ата минута късметът бе на наша страна след удар с глава на Джошуа Зиркзее, който прати топката в аут. Малко след това Дамян Христов изби диагонелаен шут по земя на Тейлър.

Пет минути преди края капитанът Антов получи схващане и бе заменен от Владимир Николов. В игра се появи и Мартин Атанасов на мястото на Мартин Петков. Две минути след това резервата Броби бе изпуснат от отбраната, но с усилията на Галчев и съотборниците му опасността пред българската врата бе предотвратена.

В 89-ата минута Димитър Тонев бе изблъскан от Ван дер Берг в наказателното поле, но съдията не уважи претенциите за дузпа и даде знак играта да продължи. На повторенията се видя как резервата в нашия тим стигна първи до топката и бе избутан от нидерландеца, но явно това не беше достатъчно основание за датския съдия Санди Путрос. В добавеното време страхотна възможност за гол пропиля Тонев, който бе намерен с дълъг пас от Йоан Стоянов и ударът му с глава бе спасен от Схерпен, който след това отрази удар и на излезлия сам срещу него Филип Кръстев.

След равенството "лъвчетата" излязоха на третата позиция с 8 точки, а "лалетата" са втори с 14 и мач по-малко. До края на квалификациите България има гостувания на Уелс (29 март), лидера Швейцария (4 юни) и опашкаря Гибралтар (14 юни). На "оранжевите" предстоят домакинство на Швейцария (29 март), гостуване на Молдова (3 юни), мач у дома с Гибралтар (7 юни) и визита на Уелс (11 юни).

Според регламента директно на Евро 2023 отиват победителите в групите, докато вторите класирани отиват на бараж.

БЪЛГАРИЯ (U21) - НИДЕРЛАНДИЯ (U21) 0:0

България (U21): 12. Христов, 22. Галчев , 18. Чернев, 13. Петров, 2. Попов, 14. Кръстев , 6. Антов (К) (85 10. Николов ), 8. Груев (80 3. Стоянов), 20. Джаспър (54 11.Тонев), 9. Мартин Петков (85 15. Атанасов), 21. Марин Петков (80 7. Добрев)
Треньор: Александър Димитров

Нидерландия (U21): 1. Схерпен, 2. Ван Евийк, 3. Ван дер Берг, 4. Касанвиро (35 14. Тейлър), 5. Бакер, 6. Рейс, 10. Гравенберх, 8. Тимбер (84 18. Съмървил ), 7. Екленкамп, 9. Зиргзее, 11. Редан (73 19. Броби)
Треньор: Ервин ван дер Лои

София, стадион: "Славия"
Съдия: Санди Путрос (Дания)

Легенда:  - гол,  - автогол,  - жълт картон,  - втори жълт картон,  - червен картон,  - смяна,  - опасно положение,   - контузия

Европейски квалификации за младежи до 21 години, група 5
Швейцария - Уелс 5:1
БЪЛГАРИЯ - Нидерландия 0:0

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА 5

  М П Р З Г-Р Т
1. Швейцария 7 6 1 0 20-3 19
2. Нидерландия 6 4 2 0 20-3 14
3. България 7 2 2 3 8-8 8
4. Молдова 7 2 2 3 2-8 8
4. Уелс 7 2 1 4 12-12 7
5. Гибралтар 6 0 0 6 0-28 0