ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Българският фен стана свидетел на най-интригуващото футболно първенство от десетилетия. Освен драматизъм и неяснота до последната секунда, сезонът беше изпълнен с невероятно напрежение. Феърплеят беше господар на терена в заключителните кръгове, когато сред мнозина се появиха съмнения за изхода на няколко срещи. Съмненията обаче бързо се изпариха. Двубоите бяха истински, изпълнени със зрелищни моменти, красиви голове и изпълнения.

Спомнете си само равенството между ЦСКА 1948 и Лудогорец (2:2), след което пред ЦСКА се откри прекрасната възможност да стане първи, държейки съдбата си в собствените си ръце. В следващия кръг „червените“ изпуснаха питомното някъде из храстите в Борисовата градина, а в последния се възродиха и победиха вечния си съперник Левски. Това се оказа обаче недостатъчно, защото по същото време Лудогорец взе едни от най-ценните три точки в историята си, побеждавайки Черно море във Варна с 1:0.

Домакините се хвърлиха с всички сили, за да докажат, че феърплеят е й на стадион „Тича“, но разградчани знаеха как да заключат вратата си. И да спечелят заслужено за рекордния 12-и пореден път шампионската титла на България. Лудогорец трябваше да я изстрада и да я прегърне на финалната права след много тежкия сезон. Тимът се бе хвърлил на три фронта – Европа, първенство и Купа България. Остана на европейската сцена и напролет, а след това за първи път от 2014 година спечели дубъл, ликувайки с титлата и държавния трофей. Лудогорец имаше и колебливи изяви през сезона, но след завръщането на Ивайло Петев успя да стъпи на краката си точно, когато трябваше.

ЦСКА спечели симпатиите с това, че бе изключително близо до 32-ата си шампионска титла. За разлика от предни години сега „армейците“ бяха далеч по-постоянни, но… недостатъчно. Защото точно когато отборът трябваше сам да реши всичко, се стигна до неприятната издънка срещу ЦСКА 1948. Кой знае защо в този мач "армейците" играха плахо и страхливо, допускайки множество непредизвикани грешки и то срещу слабата защита на гостите, в която се открояваха Алвеша и Грънчов.

Toп Коефициенти за efbet Лига!

Връх на всичко бе изпуснатата дузпа от Иван Турицов в 102-ата минута. Момчето от школата на ЦСКА показа слаба психика и буквално изплю топката към резервния вратар на ЦСКА 1948.

Срещу Левски „армейците“ играха по съвсем други начин - по онзи, познатия и обичан от милионите фенове на отбора. Видя се, че даже без четирима основни играчи ЦСКА приличаше на себе си от силните години, в които показваше класа. Най-накрая Илич разбра, че мястото на Амос Юга е в халфовата линия, а не в защита, където е бавен и неефективен.

Истината е, че Лудогорец показа по-силна игра в директните двубой с ЦСКА, в които "армейците" не успяха да победят, а те бяха цели 3. В тези мачове Лудогорец показа по-мощна и хитра игра, за което помогна много и селекцията от класни играчи. Докато ЦСКА се луташе не само срещу "орлите", но и в двата си предишни мача с "Левски", в които дори не отбеляза гол. Това са факти, лишени от емоции и чисти от пристрастия.

Споменавайки за честната игра, нека кажем няколко думи и за съдийството. В повечето кръгове то беше перфектно. Особено в последните два.

Много фенове на ЦСКА със свити сърца очакваха „порязване“ от Радослав Гидженов, набеден, че бил рефер на Лудогорец. Същият този арбитър обаче отсъди въпросната дузпа срещу ЦСКА 1948 в добавеното време. И, забележете, тогава съдия на ВАР беше Волен Чинков, когото „болни мозъци“ също пращат в невярната посока. ЦСКА обаче получи дузпата. А затова, че сам си е би и пропусна златен шанс да стъпи на така бленувания шампионски връх, виновен не е нито БФС, нито ФИФА и УЕФА.

А златните шансове не бяха един или два. Всички си спомнят и дузпата, която ЦСКА изпусна в края на мача срещу "Локомотив" Пловдив на "Армията" при 1:1.

Ако се прехвърлим в долната част на класирането, ще се убедим, че и там битките за оцеляване бяха честни. Както и тези за седмото място, даващо право на участие в бараж за европейските клубни турнири.

Казано в резюме – футболна България видя чиста и интересна игра в елитното си първенство. Между другото, на феърплей и неизвестност до последния момент станахме свидетели и във второто ниво на футбола ни. Изпадащите бяха определени в последния момент след сърцати битки, което бе споменато и в две-три чуждестранни агенции. А какво по-хубаво от това, когато зад граница отчетат възхода на двете ни професионални първенства.  Короната на родния цар Футбол не само, че не е килната, но и стои здраво на главата му.
Димитър АПОСТОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!