България кандидатства за домакинство на Европейско първенство по футбол за жени, а БФС вече е внесъл заявката си в УЕФА. Президентът на БФС Борислав Михайлов съобщи новината за БТА. Следващото Европейско първенство, за което ние кандидатстваме, ще се проведе през 2013 година. До момента общо пет национални асоциации са заявили кандидатурите си. Официалните заявки трябва да се изпратят до 31 май 2010 година, а домакинът ще бъде определен през септември.

Останалите кандидати за организиране на Европейско първенство по футбол за жени са Холандия, Полша, Швеция и Швейцария. През юни или юли следващата година експертна комисия на УЕФА ще посети страните-кандидатки и ще оцени всяка заявка. Ако кандидатурата на България бъде предпочетена, това ще бъде най-сериозното футболно събитие, на което можем да бъдем домакини. Нашата страна беше домакин на Европейското първенство за аматьори (Region's Cup) през 2007 година, но континентални финали за жени е събитие на доста по-високо ниво.

"Предлагаме три региона, в които могат да се играят мачовете. Това са Варна, Бургас и Сливен. Сега чакаме от УЕФА да ни изпратят изискванията, на които трябва да отговаряме и тогава ще видим дали ще изпратим пълна кандидатура. Ако спечелим, ще бъде чудесно, защото турнир на такова ниво нашата страна досега не е организирала", каза още Борислав Михайлов.

Макар Варна да не разполага с лицензиран стадион по критериите на УЕФА, може да бъде използван курорта Албена, чието спортно съоръжение е на добро ниво. Стадионът в Сливен няма проблеми да приема международни мачове на такова ниво, а в района на Бургас могат да се използват стадион Лазур в града, както и в Несебър и Поморие.

"Проведохме достатъчно квалификационни турнири за юноши, девойки и жени, така че смятам да сме натрупали сериозен опит", коментира още Борислав Михайлов.

Европейското първенство по футбол за жени се провежда на четири години, както и това при мъжете. Тази година първенството се проведе във Финландия, а за седми път европейската титла стана притежание на германките. Във финалния турнир на Европейското първенство за жени участват 12 отбора, които са разпределят в три групи. Финландия прие турнира на пет стадиона в четири града./БЛИЦ