Италия, Дания, Чехия, Армения и Малта са съперниците на България в световните квалификации за Мондиал 2014, който ще се проведе от 12 юни до 13 юли в Бразилия. "Трикольорите" се паднаха в Група "B" и не извадихме късмет при тегленето на жребия в Рио де Жанейро.

Световните квалификации стартират на 7 септември 2012 година, след приключването на Евро 2012 в Полша и Украйна, и ще продължат до 15 октомври 2013 г.

Легендата Пеле беше сред зрителите на церемонията по тегленето на жребия, въпреки че първоначално не бе поканен от организационния комитет. Той обаче бе назначен за посланик на Мондиал 2014 лично от президента на Бразилия Дилма Русеф.

Любопитното е, че във втори поредни световни квалификации водач на групата на България е Италия. Както е известно, "трикольорите" спориха със "Скуадра адзура" за класиране на форума в ЮАР. В края на 2008 година първата среща в София завърши 0:0, когато селекционер на националите ни беше Пламен Марков. Година по-късно допуснахме поражение с 0:2 в Торино и в крайна сметка завършихме на третата позиция с 14 точки, на 10 от победителя Италия и на 4 от класиралия се на бараж Ейре.

Дания, Чехия и Малта също са ни стари познайници, като бяхме в една група с тях за Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея. Стартирахме квалификациите с 0:1 от Чехия, след което последва 1:1 с Дания като гост. През есента на 2001 година все още имахме шанс да се класираме на Мондиала, но загубихме последователно с 0:2 от Дания и катастрофирахме с 0:6 срещу Чехия. В крайна сметка останахме на трето място със 17 точки, на 5 от победителя в групата Дания и на 3 от чехите. В потока направихме две победи срещу малтийците - 3:0 у дома и 2:0 като гост.

От ФИФА обявиха, че 175-те отбора във всички зони ще изиграят общо 824 мача, след които ще станат ясни 31 тима, които ще се класират на Мондиала в Бразилия, заедно с домакините. Представители на четири континентални зони ще играят плейофи за още две места след края на всички квалификации. В междуконтиненталните баражи ще участват представители на Южна Америка, Зона КОНКАКАФ (Северна, Централна Америка и Карибския басейн), Зона Океания и Зона Азия.

Жребият отреди в двата баража, които ще се играят на разменено гостуване, да се срещнат:
5-и от Зона Азия - 4-и от Зона КОНКАКАФ
5-и от Зона Южна Америка - победител от Зона Океания

Победителите от двата мача се класират за финалите на Мондиала. Датите ще бъдат определени допълнително.

КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ ЕМБЛЕМИТЕ:
                  
       
 
 
ИТАЛИЯ
ДАНИЯ

ЧЕХИЯ
 
АРМЕНИЯ

МАЛТА

ПЪЛНИЯТ ЖРЕБИЙ ЗА СВЕТОВНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ ЗА МОНДИАЛ 2014 - ТУК