България вече е пълноправен член на конвенцията на УЕФА за обучение и организация на съдиите. Това стана факт на последния Изпълком на евроцентралата в Лимасол (Кипър), който завърши преди няколко дни. Заедно с нас официално към конвенцията се присъединиха още три национални футболни асоциации - Азербайджан, Хърватия и Сан Марино. Така вече конвенцията има 47 пълноправни членове.

Още през юни УЕФА покани БФС с официално писмо да стане част от европейското семейство на футболните съдии, но едва сега това стана официално, пише bgreferee. Конвенцията е международно приета спогодба за обучение на реферите и организация на съдийството и по нея се работи усилено от две години.

Програмата за таланти и ментори, пирамидалната система от инструктори и организираните семинари бяха част от необходимите условия за присъединяването ни към конвенцията. Очаква се Съдийската комисия с председател Костадин Костадинов да получи повече правомощия да развива съдийството у нас, да участва в европейските програми и да получава финансова помощ за работата си от УЕФА. Освен повишаване на престижа на българското съдийство, присъединяването към Конвенцията ще гарантира и постепенното въвеждане на всички европейски правила и критерии. /БЛИЦ