Днес в 13:00 часа ще започне церемонията по тегленето на жребия за квалификациите за европейското първенство през 2016 година. Тя ще може да бъде наблюдавана директно в БЛИЦ и по БНТ. Събитието ще се състои в Ница, а българските представители са президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, националният селекционер Любослав Пенев и Йордан Лечков.

Рекорден брой от 53 страни ще се борят за виза за първия континентален форум с 24 участници. Отборите ще бъдат разпределени в 8 групи по 6 и една от 5. За финалите се класират първите два от всяка група плюс най-добрият трети. Останалите осем тима, завършили на трето място, ще играят баражи на разменено гостуване. За пръв път в историята квалификациите ще се провеждат в дните от четвъртък до вторник.

България не е участвала на Европейско първенство от 2004 година (в Португалия под ръководството на Пламен Марков), но новата формула и представянето в световните квалификации дава нотка оптимизъм за нас. Селекцията на Любослав Пенев е в четвърта урна, но разпределението в другите може да ни прати преодолими съперници. Босна и Херцеговина и Гърция са в първа урна, докато Ейре, Унгария и Чехия са във втора. При малко повече късмет на жребия и попадане в група с някой от тези отбор, шансовете ни значително нарастват.

Заради телевизионните права най-атрактивните тимове - Англия, Германия, Италия, Испания и Холандия, задължително ще бъдат в групи от по шест отбора, за да има повече мачове. По политически причини ще бъде изключена възможността един срещу друг да играят Армения и Азербайджан, както и Испания с дебютанта Гибралтар.

Урните на жребия за квалификациите за Евро 2016:


Първа урна: Испания, Германия, Холандия, Италия, Англия, Португалия, Гърция, Русия, Босна и Херцеговина

Втора урна: Украйна, Хърватия, Швеция, Дания, Швейцария, Белгия, Чехия, Унгария, Ейре

Трета урна: Сърбия, Турция, Словения, Израел, Норвегия, Словакия, Румъния, Австрия, Полша

Четвърта урна: Черна гора, Армения, Шотландия, Финландия, Латвия, Уелс, БЪЛГАРИЯ, Естония, Беларус

Пета урна: Исландия, Северна Ирландия, Албания, Литва, Молдова, Македония, Азербайджан, Грузия, Кипър

Шеста урна: Люксембург, Казахстан, Лихтенщайн, Фарьорски острови, Малта, Андора, Сан Марино, Гибралтар