България запази теоритични шансове да се класира на 1/4-финалите на световното първенство за бездомни хора в Мексико Сити след изиграването на първите три мача от втората групова фаза на състезанието. В първата си среща националите спечелиха срещу Чехия с 9:7, а вчера последователно загубиха от съставите на Намибия и Босна и Херцеговина.

В първата си среща за деня българите завършиха наравно 5:5 срещу африканския тим и паднаха след изпълнение на дузпи. Въпреки това, според регламента на Мондиала, отборите си поделиха трите точки, като тимът ни добави една точка към актива си, а съперникът му - две. Двубоят започна с бърз гол на националите, но Намибия успя да върне попадението. Последваха нови три гола за България и точно когато всички очакваха да се стигне до разгромен резултат, германският рефер Харолд Лукас показа изключително спорен син картон на капитана на представителния ни тим Славчо Здравков, което остави отбора ни с човек по-малко в следващите 2 минути. Здравков е в отлична форма и беше отбелязал три от попадения за тима ни до този момент в мача. За съжаление след три груби нарушения, извършени от противников футболист малко след това, съдията се ограничи само с устни забележки. Числената разлика се оказа фатална и африканският тим достигна набързо до равенство 4:4.

Последва и дузпа за съперника, за която страничният съдия показа, че не съществува, но Лукас не се поколеба в решението си. Намибия поведе в резултата, но българският тим намери сили да изравни в последните минути. Секунди по-късно Борислав Ангелов остана сам с топката срещу противниковата врата, но беше подкосен от футболист на съперника. Харолд Лукас обаче подмина нарушението. Малко след това отсъди нова дузпа за африканския тим, която обаче бе спасена от вратаря Никола Огнянов. Така се стигна до крайния резултат 5:5 и започна изпълнението на дузпи. България обаче пропусна още първата, а тимът на Намибия отбеляза и взе точка повече от мача. В разрез с правилата на турнира Намибия игра за пореден мач с едва четирима от осемте си играчи.

В следващия си мач за деня България се изправи срещу коравия тим на Босна и Херцеговина и загуби с 5:8. Босненците надиграха българския тим, който все още преживяваше несправедливата загуба от Намибия и не успя да покаже максимума от възможностите си.

Въпреки загубите България все още може да влезе в Топ 8 на Световното, ако спечели оставащите два мача до края на втората групова фаза на състезанието – срещу Индонезия и Румъния. Тимът ни играе с азиатците на 11 октомври в 20:30 часа българско време. Ден по-късно срещаме и румънците в 19:30 часа. Срещите ще бъдат излъчвани пряко на сайта nacionalite.org. В най-лошия случай съществуват и още две условия това да се случи. Първото е Индонезия да получи картон в оставащите й два мача до края на турнира, а Босна и Херцеговина и Намибия трябва да се победят в редовното време на мача помежду им.