Българският национал Георги Костадинов, който в момента играе за руския Арсенал (Тула), разказа пред сайта championat.com за своите трудности, свързани със съчетаването на футбола и юридическото образование, което опитва да завърши. 29-годишният халф, известен като Мечката, призна, че среща разбиране от страна на ръководството на Арсенал.

„Аз не преминавам през онлайн обучение, а просто следвам задочно. Вече осма година съм студент. В момента имам само два учебника (по 500 страници), но миналата година се явих на изпит по гражданско право и трябваше да науча три книги по 750 страници. Четох ги повече от три месеца и беше много трудно. Тогава в Арсенал имахме по две тренировки на ден и трябваше да ставам в шест часа сутринта, за да чета до 9. След тренировките вместо да почивам, аз отново четях. Затова и трудно се възстановявах. Всеки ден учех по 6-7 часа. Сега книгите на се толкова обемисти и мога да ставам малко по-късно – към 7:30“, разказва Костадинов.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Деля една стая с румънеца Тудорие. Помня, че първия път ме попита дали ще играем на „Плейстейшън“, а му отказах, тъй като ми предстоеше изпит. Мисля, че му доста скучно със съквартирант като мен. Всяка вечер аз заспивам към 22:30 часа и той започна също да си ляга по същото време. Нашият треньор (б.ред. - Игор Черевченко) се шегува, че други отбори имат играещи треньори, а при нас има играещ адвокат. Той през цялото време ме нарича така.“, допълва българският национал.

„Още в самото начало разговарях с шефовете на Арсенал заради моето образование. Те веднага ме предупредиха, че ако имаме мач, не могат да ме пуснат. Аз се радвам, че имам подкрепата на ръководството. През миналата зима имах два изпита, когато беше лагерът ни в Турция. Наложи де са летя до България, да взема изпита и веднага да се върна обратно. Пет дни по-късно нещата се повториха. Управляващите клуба са интелигентни хора и разбират, че образованието е важно“, обяснява халфът.

„Пълна глупост е, че във футбола хората са глупави. Това е едно клише. Има образовани хора, както има и такива, които са по-простовати. Това обаче го има във всяка друга професия. Дори при архитектите и инженерите. Сред футболистите има много интелигентни и културни хора. Дори и в нашия отбор. Такъв е германецът Роберт Бауер. Или пък Максим Беляев, който е най-положителният човек в света“, признава Мечката.