Престижен успех в кариерата си записа талантливият ни рефер Вихрен Манев. На световното първенство за ученици във Франция, което завърши наскоро, той бе част от съдийската бригада на финала на шампионата. Българинът беше 4-ти арбитър на мача за титлата между Турция и Германия.

В групите Манев ръководи три двубоя, а в 4 беше асистент. Заради доброто си представяне получил наряд за свири един от 1/4-финалите в турнира, а след това бил помощник в единия полуфинал. 

„Шампионатът се проведе в Бордо, на един спортен комплекс в покрайнините на града. Всички мачове се играха там и по едно и също време, тъй като комплексът разполага с много терени и едновременно се играеха по 10-12 мача. Бяхме 44 съдии
от цял свят, до финала достигнахме само четирима. Главен арбитър бе един белгиец, който свири на световно ученическо първенство за 4-и път. Намерих много нови приятели през седмицата, която прекарах във Франция, но най-много си допаднахме с датските арбитри“, разказа пред bgreferee.org 29-годишният Манев, който дебютира в „А“ група точно преди 4 години.

Реферът едва ли някога ще забрави ученическия Мондиал и заради близо 100-те часа, които прекарал в различни влакове.

„Пътувах с българския отбор (б.р. - 153 ПГ „Неофит Рилски“) и беше доста тежко. В последните 10 години не се бях качвал на влак и дори ми беше интересно. До Хърватия придвижването не бе много приятно, но на територията на Швейцария и Франция си е удоволствие да използваш такъв вид превоз. Влаковете се движат с 300 км в час и пътят не се усеща", сподели Манев.

С представянето си в Бордо Вихрен Манев защити добрия имидж на българското съдийство на световните ученически първенства по футбол. Преди две години Антон Генов ръководи финала на шампионата, който се проведе в бразилския град Форталеза. Тогава бившият ни топрефер влезе в историята като първият съдия в света, ръководил мач с хокейни (дълги) дузпи. Експериментът на ФИФА се приложи за първи път в елиминациите на ученическия Мондиал през 2011 г. Те се изпълняват при равенство в редовното време (60 минути), от центъра, като в рамките на 10 секунди наказателният удар трябва да се изпълни. Засичането на времето се прави от първия асистент-съдия. Вратарят има право да се движи свободно във и извън наказателното поле от момента, в който съперникът тръгне с топката от центъра. Стражът може да играе с ръце само в наказателното поле, а ако извърши нарушение, в която и да е част на терена, трябва да бъде отстраняван от игра. При такъв вариант някой от полевите играчи застава под рамката, защото смени по време на дузпите не са разрешени. Финалът на ученическия Мондиал тази година бе решен с изпълнение на дълга дузпа.