Ще има ли български мачове по телевизията? Това е най-актуалната тема през лятото. Официално никой не съобщава коя телевизия ще предава и въобще ще излъчва ли футболни мачове от новия сезон.

Изключително близо до купуването на правата за двубоите от “А” и двете “Б” групи е фирмата на Валентин Михов - СВ-РСА. Защо точно Михов и неговата фирма? Бившият президент на ЦСКА, БФС и доскорошен шеф на Професионалната футболна лига (ПФЛ) има зад гърба си президента на Футболния ни съюз Борислав Михайлов. Именно легендарният ни национален вратар натиска сериозно и ще доведе докрай продаването на футболните мачове в ръцете на Вальо Михов. Освен това доскорошният шеф на ПФЛ се ползва с добро име и респект сред футболните босове. Всички го считат за един от най-добрите мениджъри, организатори и бизнесмени, пише в новия си брой вестник “ШОУ”. Валентин Михов получава правата за мачовете. Той вече обеща 6 милиона лева на клубовете, които ще си разделят в съответствие с излъчването на преки предавания през сезона.

Другата кандидатура е на досегашния притежател на правата БиТиВи Екшън. Като се има предвид обаче жестоките скандали, които се разразиха през пролетта, е малко вероятно, дори илюзорно футболните босове и БФС да дадат мачовете отново в техни ръце. През пролетта телевизията резна 1,6 милиона лева от предварително уговорената сума от 7 милиона към клубовете. В края на сезона медията извади дълъг списък с нарушения, които са извършили футболисти, клубове, конкурентни телевизии и т.н. За всяко едно от тях имаше глоба и общият размер на санкцията достигна размер на 800 хиляди лева. Останалите 800 бона бяха удържани, тъй като БФС не беше предложил на телевизията да купи отново правата на първенството, а това е трябвало да стане в конкретен срок.

Идеята на Вальо Михов е да купи правата на футболните битки по родните терени и да ги препродаде наново. Тоест, да играе ролята на посредник между клубовете и телевизии, които имат желание да предават срещите от “А” и двете “Б” групи. Така например Вальо Михов още отсега има зад гърба си няколко телевизии, които са изразили готовност да излъчват мачовете. Това са ТВ 7, БНТ, цифровите канали на “Булсатком” – ТВ+ и Филм+, Канал 3 и др. Взимайки правата чрез фирмата си СВ-РСА, Вальо Михов ще продаде отделно на всяка телевизия пакет двубои. Например ТВ 7 може да купи мачовете на ЦСКА и “Левски”, ТВ+ може да предава двубоите на “Литекс” и т.н.

В случая футболните босове са притиснати до стената, принудени са да продадат продукта на отборите си именно на Михов. Той е единственият кандидат, като изключим БиТиВи Екшън, който иска и има готова оферта да предава футболното ни първенство. Ако предложението бъде отхвърлено, българските мачове остават на тъмно. Има вариант всеки клуб да продава двубоите си самостоятелно, както от години правят в Испания. Това обаче в България на този етап е малко вероятно, направо невъзможно. Преди Михов да поиска да купи правата на шампионата, наистина имаше сериозна опасност да не се предават мачове по телевизията. Сега обаче всичко е наред и е договорено, след като самият Борислав Михайлов одобрява и насърчава сделката./БЛИЦ