С началото на 13-ия кръг в “А” група БФС започва началото на своята кампания “Не на расизма”. Всички мачове от този кръг ще бъдат открити със специална декларация от капитаните на отборите за честна игра против проявите на расизъм и дискриминация.

Мероприятието е част от голямата кампания на УЕФА за борба против расизма и футболното хулиганство по стадионите.

Ето и обръщението на президента Борислав Михайлов в официалния сайт на БФС:

Уважаеми колеги, скъпи приятели на футбола,

Днес, 20 ноември 2009 г., Българският футболен съюз дава началото на своята кампания „Не на расизма във футбола!". Като интегрален и пълноправен член на ФИФА и УЕФА Българският футболен съюз се присъединява към усилията на световната и европейската централа да се изправи срещу едно явление, което разяжда с отровата си нашата прекрасна игра. Насилието и расизмът нямат място по стадионите и единственият начин да ги спрем, е да бъдем единни и непреклонни. Футболът е най-популярният спорт по целия свят и принадлежи на всички нас. И всеки от нас трябва да има правото да играе, да гледа и да дискутира свободно, без да се страхува от позицията си или цвета на кожата си.

За съжаление, на всички нива в играта - от аматьорите до международните срещи, все още има инциденти, свързани с расизма. Без значение дали са дело на фенове, играчи, клубове или други футболни организации, БФС твърдо вярва, че подобно поведение, на терена и извън него, е неприемливо и нежелано от мнозинството привърженици на футбола и футболисти.

Като президент на Българския футболен съюз призовавам всички вас да застанем в единен фронт срещу това порочно явление и да кажем в един глас „Не на расизма във футбола!"

Борислав Михайлов, Президент на БФС