Българският футболен съюз няма да глобява Лудогорец и ЦСКА за това, че не пуснаха свои футболисти за участие в квалификациите на младежкия национален отбор. "Лъвовете" на Михаил Мадански имат срещи с Дания на 15 ноември и Словения на 19 ноември в Стара Загора.

Шампионите от Лудогорец не позволиха на капитана на представителния ни тим Георги Терзиев да помогне на съотборниците си в кампанията на националния отбор. Бранителят е току-що възстановен от травма и от клуба са преценили, че не желаят да рискуват и евентуално отново да го загубят.

Мотивите на ЦСКА да задържат Ивайло Чочев са различни. Ден след срещата с Дания "червените" излизат срещу "Левски" в 1/8-финал за Купата на България, а Чочев е неизменен титуляр в селекцията на Стойчо Младенов от началото на годината. За сметка на това клубът даде зелена светлина за Антон Карачанаков, който напоследък рядко попада в плановете на Младенов и ще вземе участие в евроквалификациите с Дания и Словения.

Президентът на БФС Борислав Михайлов коментира ситуацията и въпреки особеното мнение относно задържането на футболисти за мачове на националните отбори, не желае допълнителна конфронтация с клубовете. Михайлов изтъкна, че по правилник клуб, който откаже да пусне свой състезател в държавния тим трябва да бъде санкциониран.

"Глобата е 10 000 лева за неявяване на играч в националния. Ние обаче няма да ги наказваме, правим жест", каза пред БНТ Боби Михайлов, който по този начин помилва ЦСКА и Лудогорец.

"Футболистите се създават в клубовете. Не е нормално да не играят за националния отбор на България, независимо за коя гарнитура става въпрос. Националният ги популяризира и след това клубовете печелят от продажбата им. A и за самите играчи е гордост да играят за родината си", добави Михайлов.

Шефът на БФС говори и за сложната ситуация със съдийските назначения. Доста рефери вече получиха наказания, които ги вадят от нарядите за различни периоди, а чужди съдии няма как да свирят мачове от първенството. Според Михайлов проблемът ще се решава в движение и според обстоятелствата, а ако се наложи ненаказаните рефери ще свирят без ротация и повече мачове.