Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Президентът на БФС Борислав Михайлов даде пресконференция след заседанието на Изпълкома, на която обясни на дълго и на широко за новия формат на "А" група, която постепенно ще бъде намалена до 12 отбора. Бившият вратар говори и по други теми, най-вече и за Христо Стоичков, с който се изпокараха. Логично Михайлов беше попитан и за автомобилната катастрофа, в която се замеси сина му и вратар на националния отбор Николай Михайлов. 

- Г-н Михайлов, всички се вълнуват от положението с Локомотив (София)?
- Затова се събрахме днес, защото имахме 14 точки, комисията по лицензиране се произнася утре. След това отборите, които не са получили лиценз, имат право на апелация. Ако има отбори, които не вземат лиценз, въпросният формат с 14 тима ще започне още от есента. Ако всички вземат лиценз, догодина ще изпадат 4 и ще влизат 2. Във връзка с лицензирането ще стане ясно колко отбора ще започнат първенството от есента.

- Какво ви подтикна да вземете това решение за намаляване на отборите?
- Знаете, пробвахме всичко, за да стане по-интересно първенството. Във всяка една от годините има непрекъснато идеи. Днес имахме среща с представители на ЦСКА, ПФЛ, Литекс, "Левски". Всички са съгласни с нашата идея. Ние сме длъжни да опитаме. Много страни са намалявали отборите и после са ги увеличавали. Ние сме длъжни да пробваме. Така или иначе отборите искат да имат повече мачове, което ще се получи с този формат. Ще играят четири пъти помежду си, ще бъде по-интересно за самата публика, надяваме се и за зрителите и телевизиите.

- Като посредник по договора мачът Лудогорец – ЦСКА има ли някаква причина да не се излъчва?
- Вие знаете, че две телевизии и фирмата на Вальо Михов също са страни по договора. Ние защитаваме интересите на клубовете. Не случайно знаете, че сме на съд с една медия. Днес или утре ще знаем дали мачът ще се излъчва, по коя телевизия и от колко часа.

- Притеснявате ли се от жалбата на Христо Порточанов?
- Нямам никакво притеснение. Жалбата на Христо Порточанов е от 2009 година, сега сме от 2012. Той е спечелил на втора инстанция, има трета, така че нямам никакви притеснения.

- Кои отбори ще влязат от “Б” група този сезон?
- Нека видим първо какво ще стане с лицензите, за да не гадаем. Аз съм казал, че този път няма да попълваме групата, няма да правим баражи. Миналата година го правихме в името на футбола, да бъдат четни бройките на групите и ни скъсаха от критики. Този път колкото, толкова. Когато първенството стане с 12 отбора ще играят два пъти помежду си, след това още два пъти в плейофи.

- БФС е страна по договора за телевизионните права. Има ли причина мачът Лудогорец - ЦСКА да не се предава директно?
- Чакаме официално да се разберат. Знаете, че сме на съд с една друга медия. Дали, кога и от колко часа ще бъде излъчван мача зависи какво ще се разберат телевизиите.

- Има ли промени в някоя от комисиите в БФС?
- Имаме 17 комисии, но най-натоварени са три от тях - Съдийска, Дисциплинарна и СТК, в които ще има промени. Шефовете на направление Дисциплинарно и Спортно-техническо имат поставена задача да кажат от кои хора не са доволни и какви промени са нужни. На следващото ни заседание ще бъдат решени промените.

- Намерихте ли виновника за гафа с евроквотите?
- Да, станала е човешка грешка. Шефът на международния отдел Андрей Мединцев сгафи. Преценил е, че новината в писмото от УЕФА не е от толкова важно естество. Наказан е с последно предупреждение за уволнение.

- Страхувате ли се от Христо Стоичков, който може да ви свали от поста?
- Много е хубаво, че Христо Стоичков иска нов президент на Българския футболен съюз. Всеки има право на мнение в тази държава, демокрация е. Този е един от най-демократичните постове в България – президент, както и Изпълком. Така че има си начин за всичко. Да сте видели аз да го атакувам. Няма за какво да го атакувам Стоичков. Аз съм приключил тази тема. В смисъл, не е приключен Стоичков, а е приключена тази тема.

- Какво се случи със сина ви?
- Няма нищо сложно в ситуацията. Той така или иначе нямаше да играе в тези два мача, защото беше пуснат по-рано от Твенте да се възстановява след тежкия сезон. Имаше желание, беше започнал да тренира с "Левски". Всеки от нас може да катастрофира. Помня, че преди години един вратар си поряза крака и не успя да играе на голямо първенство. Жалко е, че Николай няма да играе срещу Холандия и Турция, но сега той ще има повече време да се възстановява.