Президентът на БФС Борислав Михайлов даде общирно интервю навръх 51-ия си рожден ден. 2 дни преди Конгреса той говори за бъдещето на футбола в България, за последния си мандат начело на централата. Бившият вратар сподели, че ще предложи промени в законодателството за професионалните договори на футболистите.

"Имаме идея да натискаме много за законодателни промени и да има възможност да се подписва първи професионален договор на 16 години, в България е възможно да се направи", заяви Михайлов пред Гонг.

На въпрос, дали ще сменя шефа на съдийската комисия Никола Джугански Михайлов отговори: „Не, ние сме доволни. Комисията е абсолютно независима. Ние дори не одобряваме съдийските листи.

Според мен съдиите се подобряват от сезон на сезон. Последните година и половина са дадени 600 хиляди лева за развитието на съдийството. Те са изкарани абсолютно от системата на футболния съюз и на изпълкома. Тези, които си мислят, че който е член на Изпълкома е могъл да има влияние върху съдийството, просто си оправдава собствените грешки и ги търси на друго място“.

Босът на БФС е убеден, че всички отбори от "А" група ще успят да завършат първенството.

„Когато пробваш нещо ново, винаги може да има грешки. Въпросът с фалитите не е въпрос на БФС, това никой не може да го знае. Тези клубове могат да фалират във всеки един момент. Предполагам, че няма да се откажат, защото днес сме 12 февруари, първенството започва след 10 дни и завършва на 15 май. Всички тези отбори могат да изкарат до май месец. Вече догодина се почва с 12, ако преди сезона някои клубове не получат лиценз, сме обещали, че няма да попълваме групата. Догодина са две шестици и ще бъде по-равностойно“, каза Михайлов.

Относно формата на първенството с 14 отбора и с 12 догодина, Михайлов даде добра оценка: „Във времето сме опитвали да променяме много неща. Тествали сме много неща, до момента тази проба е сполучлива с тези 14 отбора. Ще видим и плейофната зона, дали ще донесе това, което очакваме. По-равностойни мачове, да няма някаква златна среда от отбори, които да не ги интересува. Догодина вече 12. Според мен 12 е оптимално за България, 10 отбора за мен са малко за България. Въпреки че сме малка държава, има много футболни центрове и имат финансовата възможност, не можем да слагаме тази преграда.“

Той изрази своето мнение относно дискусията, дали е правилно президентите на клубовете да бъдат част от Изпълкома на централата. Михайлов уточни, че членовете се избират от Конгреса, но според него е редно президентите да останат част от Изпълкома, тъй като те са тези, които дават парите в българския футбол.

"Президентът се избира, както и членовете на Изпълкома. Могат да бъдат предложени от Лигата, от Аматьорската лига и от залата. Членове на Изпълкома ще бъдат тези, които вземат повече от 50%+1 гласа, обикновено мнозинство“, каза Михайлов.

„Това не е забранено, според мен е добре да има президенти. Те няма как да бъдат всичките вътре. Има професионална лига в България, това, че тя не играе такава роля, това е техен проблем. Те имат своето място в Изпълкома. Благодарение на тях има професионален футбол. Според мен и след този Конгрес ще има част от тях (президентите на клубовете б.р.) в Изпълкома“, допълни бившият вратар.