“Абе, като сте толкова отракани журналистите, защо вие не предложите кой да поеме националния отбор?”, попита Борислав Михайлов след снощния пореден резил на нашите.
 
Готово, Боби, готово! Идеи имаме, само да кажеш! Въпросът е дали ще ги приемеш. Първата идея е най-добра, но граничи с фантастиката. Ама ние ще ти я предложим. Що не вземеш сър Алекс Фъргюсън за национален селекционер. Човекът вече намекна, че скоро ще напуска Манчестър Юнайтед. Вече му писна да печели трофеи, първи места. Нека го пренесем малко в нашия тъмен Булгаристан, за да поизтрезнее от безкрайните триумфи. Така хем ще върнете Бербатов в националния, хем и ще постоплите отношенията му със Съра. А и шотландецът си пада по българското вино. Ще има да пие, да пие, да пие. Особено като види с какви идиоти работа ще има. Той е и строг. Пред него никой не смее да мрънка. Я е посмял, я е пострадал. Питайте Дейвид Бекъм – още има белег от обувката, която Фърги му запрати в лицето. Да видим тогава, като кацне Съра, дали някой ще пожелае бойкоти да спретва.   
 
Доста народ ще лобира за Съра. Освен Бербатов и Емил Данчев се има с него. Венци Стефанов – също. Ще го навият и ще дойде. Ако пък се опре и вземе да се дърпа, Маджо ще помогне. Колко му е да го отвлече и в България да го докара. Какви здравеняци е отвличал, че някакъв 70-годишен старец ли ще му се опъне.
 
Сега сериозно. Ако ще избирате българин за национален селекционер, нека да е такъв с визитка. А не ученици като Любо Пенев. Защото националният отбор не е школо за треньори. Школото е в НСА. Ще прощава Любо, голям футболист беше, ама няма основа, за да води България. Таз титла в Литекс за успех ли я броите, след като и децата разбраха как “оранжевите” си взеха половината мачове. Видяхме го Любо в Европа... Има ли треньори с визитка, вероятно ще попита Боби. Има, президенте, има. Ти обаче не ги долюбваш и няма как да си плюеш на честта и достойнството, за да ги поканиш. Пламен Марков е последният, извеждал ни на голям форум. Стойчо Младенов, макар и паднал тежко от Чехия, също е треньор с достатъчно славна кариера. Ами Херо? И той ли не става? Само дано се оправи и оздравее по-бързо. Ето ти три имена – доказани, та повече от доказани. Някой, ако се сеща за друга личност, да подсказва на Боби. Само не предлагайте Мъри и Пената. Или пък Радуканов. Милен е още зелен. Вече споменахме по-горе за школото.
 
Макар че, както е тръгнало, Станимир Стоилов пак в националния ще се озове.  Натам вървят нещата. Наско ще натисне Боби, за да се събере пак със старата си дружка. Спомнете си обаче при кого България тръгна да тича надолу.... Тичахме, тичахме, та като цопнахме в големия кюп – няма излизане. Снощи пореден рекорд постигнахме. Пак негативен, естествено. След 21 години отново завършихме на срамното последно място в квалификациите. Да не говорим, че от две години и пет месеца не сме вкарвали гол на родна земя. Точно оттогава нямаме домакинска победа. На европейската карта взехме да изчезваме – вече и Албания, Азербайджан, Беларус, Молдова, Естония, Босна и Херцеговина и още куп джуджета записаха повече точки в квалификациите от нас. Е, след като те са джуждета, какви сме ние, питам аз? Пита и народът?
 
Как да ни има, след като Валери вкарва на Николета вместо в националния (спомнете си какъв пропуск направи снощи), а Ники Михайлов пък предпочита да пуска на съперника вместо на Алисия (спомнете си гола на Гарет Бейл снощи). Затова, викайте по-скоро Съра, че иначе ще идем на къра да играем със села и паланки!
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ