Бившият спортен директор на “Левски” Даниел Боримиров е крайно разочарован от състоянието, в което се намират “сините”. Ето какво каза той в интервю за “Тема спорт”:

-Господин Боримиров, какво става с “Левски”?
-Става това, което не трябва, но най-лесно е паднал на земята да го стъпчеш. Отборът не играе добре, ръководството и играчите се разминаха с разгром във Варна.

-Къде куца играта на “Левски”?
-Виждам големи пробойни във всички фази на играта, което не е нормално да се набива на очи след четири официални мача. Няма никакъв синхрон между отделните линии, защитата е на изключително слабо ниво, а в атака “Левски” не разполага с алтернатива. Не е сериозно да разчиташ само на един нападател, който независимо дали играе добре или зле, винаги ще е титуляр, тъй като няма никаква конкуренция. На практика в момента “Левски” разчита само на Сьорд Арс и нищо повече.

-Как ви се струват българските попълнения?
-Най-точна оценка за тях мога да дам след края на полусезона. За да стане това обаче, на тях трябва да им се даде шанс да играят в няколко мача поред. Ясно е, че грешки ще има, все пак над футболистите още тегне напрежението от отпадането от Спартак (Търнава). Освен това досега те не са играли толкова напечени мачове.

- Тези играчи са на по 23-24 години, не са чак толкова млади...
- (Смее се.) Така е. Може би сегашният директор, треньор и, доколкото разбирам, лекар на отбора е прекалено зает да оправя бакиите, които сътворихме аз и Емил Велев. Той все се занимава със странични неща, вместо да си гледа отбора, който е зациклил и тъпче от сума ти време на едно място. Футболистите не са му виновни, още повече че той сам си ги е избирал. Не може да се сърди на играчи, които за пръв път идват в “Левски”, без опит, от отбори като “Ботев” (Враца) и Берое. Симеон Райков е дебютант в А група. Наистина това момче има бъдеще, само му трябва подходящ треньор, който да доразвие качествата му. Същото се отнася и за Тодор Христов.

-В момента няма ли Левски такъв треньор?
-Не.

- Виждате ли последователност и ясна концепция за това, което се прави в “Левски”?
- За каква последователност да говорим, хаосът е пълен! За две години през “Левски” минаха над 20 футболисти... Е как тогава да се обиграва съставът?! Разделяш се с най-добрите си играчи, а на тяхно място взимаш момчета без опит. После анонсираш участие в групите на Лига Европа, което е нереална цел за сегашното положение, в което се намира “Левски”. Това е истината, пък нека мениджърът да говори каквото си иска. Хората обаче не са глупави, могат да разграничават лъжата от истината.

- Гонзо се дъни, но въпреки това няма намерение да се отказва от треньорския пост. Защо?
- Нали знаеш, че не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.

- Тоест Тодор Батков?
-Да. Рибата се вмирисва откъм главата. Не искам да говоря въобще за Батков. Решенията му обаче от две-три години насам са грешни. Затова и в този период бяха сътворени най-големите гафове в историята на “Левски”. Като почнеш от Казанската афера, минеш през резила срещу ЦСКА на „Герена" и стигнеш до загубата от Черно море във Варна. В исторически план съсипаха всичко. С тези ръководители “Левски” трудно ще се развива.

- Ако бяхте на мястото на Георги Иванов, бихте ли си тръгнал сам?
- Аз съм бил на тази позиция една година, в която “Левски” спечели шампионската титла, така че не ми се налагаше да отговарям на подобни въпроси. Всеки сам трябва да си направи равносметка какво е постигнал и дали може да помогне на клуба. Сегашното ръководство обаче не може или не иска да смята.

- Достатъчно силен ли е “Левски”?
- С тези футболисти и с един добър треньор като Илиан Илиев нещата щяха да изглеждат по коренно различен начин, “Левски” нямаше да има проблем да спечели първото място. Но понеже на „Герена" са големи "капацитети" и не мислят с главите си, опропастиха този вариант.

- Какво пречи на треньора Георги Иванов?
- Първо, че вика като хамалин на футболистите. Постоянно им крещи, вика като обезумял от тъчлинията, което беше характерно за времената, когато той беше футболист. Е, при това положение как да се отпуснат тези футболисти?! Той за всяко грешно отиграване на играчите подскача и блъска около скамейката, все едно, че той не е грешил и винаги е бил перфектен на терена. Един треньор, а и директор, трябва да е преди всичко педагог. Да знае как да подходи към всеки играч, защото в съблекалнята има 20-25 различни характера. На всеки един трябва да му вникнеш в съзнанието и да го предразположиш. Умря времето, когато всичко ставаше с крясъци и блъсъци. Това е отживелица./БЛИЦ