Президентът на БФС Борислав Михайлов предпочита действията пред думите. Специално за БЛИЦ той направи коментар по актуални въпроси от футбола преди конгреса на 12 октомври. Ето как Борислав Михайлов отговори на въпросите на управителя на медията Ивайло Крачунов.

Г-н Михайлов, как си обяснявате постоянните скандали в българския футбол?
-Аз не виждам толкова скандали. Това че на някой мач, както каза и президентът на Локомотив София Иван Василев, феновете са по-темпераментни, е нещо нормално. Търсенето на проблеми извън футбола, например в съдии, охрана и публика не е толкова важно.

Намират ли отражение скандалите в политиката върху футбола?
-Не, според мен между двете няма нищо общо. Политиката и футбола са две коренно различни неща. Дори и да има някакви моментни съвпадения, те не са пример, който се отнася от едната сфера към другата.

 -Защо българското общество е толкова разделено?
-За това трябва да се направи много дълбок анализ, защото според мен разделението е във всички сфери на обществото. Дори по време на пандемия се измислят нови думи като „антиваксъри“. Противодейства се дори на здравето, да не говорим за икономика и други сектори. Футболът е най-вече здраве и развлечение. Не би трябвало да има разделение.

-Когато говорим за здраве, държавата затвори за публика „София оупън“ и мачовете на младежките волейболни национали. Очаквате ли нормалното провеждане на конгреса в ситуация на ковид пандемия?
- Нормално провеждане на конгрес в такава ситуация е много трудно да се каже. Това е въпрос на организация. БФС е най-голямата спортна организация с над 550 делегата, отделно на конгреса ще присъстват гости и администрация.

Ще направим провеждането на конгреса най-вече здравословно за участниците, въпреки че това не е от нашата компетенция. Но така или иначе към момента заповедта на здравния министър забранява събиране на повече от 30 души в закрити помещения, но има и друга заповед, която дава възможност за провеждане на мероприятия, но с множество изисквания. Ще организираме конгреса и ще изпълним задължението си по закон.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

-Гледахте ли „вечното дерби“ Левски-ЦСКА?
-Да, и атмосферата много ми хареса, напомни ми за времената, в които и аз съм играл в това дерби.

-Какво се промени във футбола в сравнение с преди 30 години?
-Очевидно е наличието на много чужденци и в двата отбора. Независимо, че мачът в неделя се проведе в условия на пандемия, на трибуните имаше много хора и имаше настроение.

-ЦСКА номинира Димитър Бербатов за президент на БФС, а публиката на „червените“ скандираше обидни думи по Ваш адрес по време на мача с Левски. Как възприемате тази ситуация?
-Това не е никаква ситуация. Нормално е ЦСКА да издигне Бербатов. Но подобно отношение към нито един президент на клуб, особено към мен, не е нормално, защото аз съм помагал на ЦСКА многократно пред УЕФА, както съм го правил и за други отбори.

Каквото и да правят феновете, това няма нищо общо с конгреса. Не съм обиден на феновете на ЦСКА.

Всеки има право да поддържа когото си поиска, но не по този начин. В много други държави никой не се занимава с президента на футболния съюз и дори не му знаят имената. Тук в България болните проблеми се пренасят върху здравата глава.

Негативната оценка на ЦСКА към Вас, ще промени ли отношение Ви към „червените“?
- Не, в никакъв случай. Аз винаги съм уважавал ЦСКА. Гледал съм много мачове на ЦСКА, имам много приятели от клуба, дори и роднини. Приятели сме с големи футболисти като Джони Велинов, Емо Костадинов и много други. По никакъв начин няма да променя отношение си към ЦСКА. Такова е времето, такива са отношенията между хората, както казвате за разделението в обществото. В България отношението на феновете е различно към определен вид ръководители и тяхното ниво.

Множество футболни деятели призовават за повече българи в отборите от родното първенство. Вие като президент на БФС може ли да призовете клубните шефове да не купуват толкова много чужденци?
- Не казвам, че има много чужденци, а само направих паралел със ситуацията отпреди 30 години. Тогава просто нямаше чужденци и това е огромната разлика днес. Професионалните клубове са акционерни дружества със собствен бюджет, ръководство и цели. Ние сме се опитвали по много начини да ги накараме да използват повече българи. Настоявахме поне двама млади българи да започват мачовете, а те ги сменяха още в първите минути. България е в Европейския съюз и няма как използването на чужденци в нашите клубове да бъде забранено, защото всеки отбор може да играе дори с 11 румънци. И това няма да бъде нарушение в нито една държава от ЕС.

Всеки клуб решава колко чужденци ще използва. Но виждате един отбор като Славия се представя на много високо ниво предимно с български момчета. Това е добър пример. Левски и Локомотив София също дават шанс на много българи. Това е бъдещето.

За да има повече фенове на мачовете ще е по-добре да виждат в игра повече юноши на техните клубове. Но всичко зависи от качеството на играчите и целите на самия клуб.
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Видео Съйко СЪЕВ